Strategiat

Mihin hintaan yrityksiä ostetaan?

Toteutuneiden yrityskauppojen hinnat antavat arvokasta tietoa sijoittajille ja yrittäjille.

Keräämme yhdessä Ostayritys.fi:n kanssa laajaa hinta- ja tunnuslukuaineistoa yrityskaupoista. Tämä on sovellettavissa niin sijoittamiseen kuin yritysten arvonmääritykseen yrityskaupoissa.

Hyödyt sijoittajille

Helsingin pörssistä löytyy useita yrityksiä, jotka ovat yrityskauppaspekulaatioiden kohteena. Mikä on tällaiselle yritykselle oikea kurssitaso?

Käytännössä aina ostohinta on merkittävästi korkeampi kuin osakekurssi. Ostajan on asetettava preemio, jotta nykyiset osakkeenomistajat luopuvat omistuksesta. Preemio on usein kymmeniä prosentteja, mutta parhaimmissa tapauksissa selvästi korkeampi kuin markkinat ovat osanneet odottaa.

Tarkastelemalla toteutuneita yrityskauppoja toimialoittain ja alueittain saadaan näkemys siitä, mihin hintaan yritys voidaan ostaa. Sijoittaja voi verrata toteutuneiden yrityskauppojen tunnuslukujen pörssin vastaaviin. Erotus kertoo mahdollisesta preemiosta. Esim. näin.

Yritys X toimii toimialalla Y. Yrityksen tunnusluvut ovat seuraavat: P/E = 13,5 ja P/S = 1,1. EBIT-% on 8,5 %, mikä on hieman toimialan keskiarvoa parempi. Toimialalla tapahtuu yrityskauppoja, joten on todennäköistä, että myös X ostetaan jossain vaiheessa.

Yrityskaupoissa toteutuneet tunnusluvut ovat seuraavat: P/E = 17 ja P/S = 1,5. Jos yhtiöstä tehtäisiin ostotarjous, se olisi todennäköisesti yli 30 % korkeampi kuin nykyinen kurssitaso.

Sijoitustoiminnassa sijoittaja voi etsiä kohteita, jotka mahdollisesti ovat tulevia yrityskauppakohteita. Parhaimmat tuotot saa yrityksistä, jotka on selvästi arvostettu alle toteutuneiden yrityskauppahintojen.

Hyödyt yrityksen omistajille tai pääomasijoittajille

Yrityksen omistajat miettivät usein oman yrityksensä arvoa. Mihin hintaan olisin yrityksestä valmis luopumaan? Onko yrityksestä tehty ostotarjous hyvä vai huono? Voisinko saada yhtiöstä enemmän?

Pääomasijoittaja miettii samoja asioita sijoituskohteistaan. Ennen sijoitusta vastaavasti mietitään, mihin hintaan yrityksen voi 5-7 vuoden päästä myydä ja millä hinnalla yritykseen on järkevää lähteä sijoittajaksi.

Toteutuneet yrityskaupat antavat näihin parhaan vastauksen. Paremman kuin käytetyille muuttujille herkät kassavirtapohjaiset arvonmääritysmallit.

Millä hinnalla pk-yrityksiä myydään?

Olemme tähän mennessä käyneet läpi yli 500 yrityskauppaa 10-200 M€:n hintakategoriassa. Keskimäärin kauppahinta on 14,6 kertaa liikevoitto ja 1,2 kertaa liikevaihto.

Toimialakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria. Samoin vaikuttaa se, missä vaiheessa yritys myydään.

Keskimääräiset pk-yritysten kauppahinnat ovat hieman alhaisempia kuin pörssin keskiarvoluvut. Tämäkin on linjassa rahoitusteorian kanssa. Pk-yritykset ovat varhaisemmassa vaiheessa, likviditeettiriski on korkeampi, joten hinnankin täytyy olla keskimäärin pörssiyrityksiä alempi.

  • Lue myös, minkälaista tuottoa listaamattomista yrityksistä voi odottaa ja miten niihin voi sijoitta ETF:ien avulla
  • Katso Sijoittaja Platinumista sijoituskohteet yrityslainoihin
Artikkeli on alun perin julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 11.9. 2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös