Talouden trendit

Mikä oikeasti pitää joukkolainojen tuoton alhaalla?

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investments on tutkinut ennennäkemättömiä tekijöitä, jotka pitävät yhdysvaltalaisten joukkolainojen tuottoa alhaalla.

Uusimmassa Global Horizons -katsauksessa A Brave New World for Bond Markets Jeremy Lawson ja Sebastian Mackay pohtivat, onko joukkolainamarkkinoiden hinnoissa jo mukana oletettu stagnaatio ja miten tuotot todennäköisesti muuttuvat syklin edetessä.

“Korkomaailmassa eletään erittäin epätavallisia aikoja. Joukkolainojen tuottoja painavia tekijöitä on useita, ne ovat monimutkaisia ja monet niistä ovat ennennäkemättömiä. Katsauksessa sukellamme tutkimaan, mikä määritti muutoksia ja mitkä rakenteelliset ja sykliset tekijät rajoittavat joukkolainojen tuottoja. Analyysimme on paljastanut useita taloudellisia ja poliittisia tekijöitä”, sanoo Standard Life Investmentsin pääekonomisti Jeremy Lawson.

Finanssikriisin jälkijäristykset tuntuvat edelleen, seitsemän vuotta Lehman Brothersin kaatumisen jälkeen.

Standard Life Investmentsin analyysi osoittaa, että kriisin aiheuttamat arvet ja yksityissektorin pitkittynyt velkaantumisen vähentäminen ovat lisänneet säästöjä ja alentaneet näin kotimaista kysyntää ja inflaatiota. Kotimaisen kysynnän heikkoutta edistyneissä talouksissa ovat pahentaneet huonot poliittiset päätökset. Tämä taas on heikentänyt tilannetta työmarkkinoilla, vähentänyt yhtiöiden investointihalua ja pitänyt inflaatiota alhaalla.

Jo ennen kriisiä loiventunut tuottavuuden kasvu on heikentynyt entisestään. Tätä kehitystä on tukenut yksityisen ja julkisen sektorin pääoman käytön kuivuminen.

Sekä vahingossa että tahallaan keskuspankit ja sääntelyviranomaiset ovat harjoittaneet politiikkaa, joka alentaa reaalikorkoja ja aikapreemioita ja lisää näin kaikkien tuloja tuottavien omaisuuslajien kysyntää. Keskuspankkien on ollut pakko pitää lyhyet korot nollan tienoilla tai jopa sen alla ja ottaa käyttöön epätavallisia keinoja reaalikorkojen alentamiseksi koko tuottoskaalalla.

”Kun nämä tekijät otetaan huomioon, miksi markkinoiden pitäisi muuttaa mieltään ja odottaa korkojen nousevan pitkällä aikavälillä? Tutkimme, mikä voisi saada pitkien joukkolainojen tuotot muuttumaan Yhdysvalloissa. Jos kehittyneiden talouksien elpyminen osoittautuu olevan kestävällä pohjalla ja jos kehittyvien markkinoiden talous- ja finanssitilanne ei heikkene nykyisestä, inflaatio-odotukset voivat nousta. Yhdysvaltain keskuspankki sallinee pienen nousun reaalikoroissa. Sijoittajat voivat myös vaatia lisää korvausta pitkän aikavälin korkoriskin omistamisesta.”

”Mielestämme on epätodennäköistä, että pitkät korot palautuisivat ennen kriisiä tavallisena pidetylle tasolle. Tutkimuksemme viittaa siihen, että Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan tuotto nousee nykyisen syklin aikana korkeimmillaan 3–4 %:iin. Tämä olisi yli nykyisen tason mutta selvästi alle edellisten syklien huippujen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös