Markkinakommentit

Osakkeet nousussa, riskit häämöttävät näköpiirissä

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management suosii osakkeita, mutta alipainottaa joukkolainoja.

Osakkeet pomppasivat maaliskuussa ja menestyivät joukkolainoja paremmin. Syynä tähän olivat Yhdysvaltain keskuspankin johtajan Janet Yellenin kommentit, joissa hän kehotti sijoittajia hillitsemään odotuksiaan keskuspankin koronnostojen tahdista ja määrästä, Pictet Asset Management toteaa huhtikuun Barometer-katsauksessaan.

Yhdysvaltain dollarin putoaminen tuki hyödykkeiden hintoja ja kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Kehittyvät markkinat toipumassa

Kehittyvien markkinoiden toipumista tuki varojen virtauksen selvä kasvu niille. Institute for International Finance (IIF) kertoo ulkomaalaisten pumpanneen noin 37 miljardia dollaria kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja joukkolainoihin maaliskuussa eli enemmän kuin miltei kahteen vuoteen.

Vaikka tämä on vain murto-osa viime vuonna kehittyviltä markkinoilta ulos virranneesta 730 miljardista dollarista, se riitti nostamaan kehittyviä markkinoita yleisesti. Kehittyvien markkinoiden osakkeet nousivat yli 10 prosenttia parhaiten menestyneeksi omaisuuslajiksi. Aiemmin tänä vuonna reippaasti laskeneet Latinalaisen Amerikan osakkeet nousivat 20 prosenttia. Sijoitukset brasilialaisiin ja korealaisiin osakkeisiin sekä indonesialaisiin joukkolainoihin olivat erityisen korkealla IIF:n mukaan.

Riskisijoitukset kiinnostavat jälleen

Kehittyneissä osakkeissa nousu nosti SP& 500 -indeksin takaisin vuoden 2015 lopetuslukuihin.

Öljyn hinnan 8 prosentin nousu ja lisätodisteet Kiinan talouskasvun vakaantumisesta nostivat energia- ja raaka-aineosakkeita. Jotkin defensiiviset osakkeet, kuten teleala ja julkiset palvelut, menestyivät myös hyvin.

Sijoittajien uudistunut halu sijoittaa riskipitoisiin omaisuuslajeihin ulottui myös korkotuotteisiin. Kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan lainat nousivat noin 10 prosenttia. Luotoissa eurooppalaiset high yield -lainat nousivat yli 5 %, kun Euroopan keskuspankki julkisti suunnitelmansa jatkaa osto-ohjelmaansa. EKP sanoi aloittavansa yrityslainojen ostamisen ja käynnistävänsä neljä uutta halvan pankkirahoituksen kierrosta.

Yhdysvaltalaiset high yield -lainojen tuotto oli noussut jyrkästi viime kuukausina, mutta nyt ne hengähtivät hetken. Kehittyneiden markkinoiden valtionlainojen tuotto taas laski kaikkien aikojen alimmalle tasolle 1,1 prosenttiin. Pitkäaikaiset japanilaiset lainat edistyivät poikkeuksellisen vahvasti: 30-vuotinen laina nousi neljänneksellä yli 20 prosenttia vahvimpaan kolmen kuukauden tuottoon sitten vuoden 1998.

Valuuttamarkkinoilla euro nousi dollariin verrattuna, kuten monet kehittyvien markkinoiden valuutat. Venäjän rupla, Brasilian real ja Kolumbian peso nousivat 4,5–7 prosenttia. Virtaa vastaan ui Ison-Britannian punta, joka jatkoi laskuaan dollariin verrattuna. Syynä tähän on se, että sijoittajat pitävät maan EU:sta lähtemisen riskin kasvaneen.

Varainhoitoyhtiön suositukset

Pictet pitää ylipainon osakkeissa ja alipainon joukkolainoissa suotuisien talousolojen takia. Kehittyvien markkinoiden osakkeet menestynevät hyvin Kiinan talouden jatkaessa vakaantumistaan, ja siksi Pictet ylipainottaa myös eurooppalaisia osakkeita. Varainhoitoyhtiö nostaa telealan ylipainoon arvostussyistä ja vähennätää sijoituksia julkisiin palveluihin.

Pictet laskee paikallisen valuutan kehittyvien markkinoiden lainat neutraaliksi ja nostaa dollarimääräiset kehittyvien markkinoiden joukkolainat ylipainoon. Pictet pitää ylipainon myös yhdysvaltalaisissa high yield -lainoissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös