Yritysuutiset

Wärtsilän osavuosikatsaus oli pettymys – kysyntänäkymät epäilyttävät

Kuva: Wärtsilä Oyj

Kuva: Wärtsilä Oyj

Wärtsilän toisen kvartaalin tulos loi epävarmuutta yhtiön näkymiin.

Merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisujen toimittaja Wärtsilän osakekurssi laski eilen yli kaksi prosenttia odotuksia kehnomman osavuosikatsauksen vuoksi. Yhtiön liikevaihto ja tulos jäi alle analyytikoiden konsensusennusteiden.

Sijoittajien mieliä painoi kuitenkin ennen kaikkea Wärtsilän uusien tilausten sakkaaminen.

Uusia tilauksia kertyi nimittäin vajaat kahdeksan prosenttia odotuksia vähemmän ja liikevaihto jäi myös hieman ennusteista, arvioi Nordea markkinakommenteissaan.

Vaikka Wärtsilä säilytti nykyisen ohjeistuksensa, on yhtiön näkymiin lyöty nyt suuremman epävarmuuden leima. ”Heikosti kehittyneet uudet tilaukset yhdessä palvelutilausten heikkouden kanssa sen sijaan painavat varsinkin ensi vuoden näkymiä, minkä odotetaan rajaavan sijoittajien innostusta”, Nordea toteaa.

Yhtiön toisen neljänneksen tilauskertymä oli yhteensä 1194 miljoonaa euroa ja kasvua oli kolme prosenttia edellisvuoden vastaavaan kauteen verrattuna.

Uusien alusten kysyntä on ollut rajallista. Wärtsilän mukaan tilausaktiviteetti on heikentynyt selvästi vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla, sillä sopimuksia uusien alusten rakentamisesta kirjattiin vain 228, kun viime vuoden vastaavalla jaksolla niitä kirjattiin 806.

Alustilaukset vähenivät pääosin kauppalaiva-, kaasunkuljetusalus- ja offshore-segmenteillä, jotka kärsivät yhä alhaisista rahtihinnoista, matalista öljyn ja kaasun hinnoista sekä ylikapasiteetista.

Risteilyalusten, lauttojen ja RoRo-alusten kysyntä oli sen sijaan hyvällä tasolla aluskannan uudistamisen, uudisrakentamisen alhaisten hintojen ja RoRo-segmentin suotuisten päivä- ja rahtihintojen ansiosta.

Yhtiön konsernijohtajan, Jaakko Eskolan mukaan vuoden 2016 alkupuoliskon kehitys oli tyydyttävää siihen nähden, että toimintaympäristö on edelleen haastava.

Näin Eskola: ”Liikevaihto pysytteli suunnilleen viime vuoden tasolla, mutta liiketulosta painoivat vähentyneet voimalaitostoimitukset ja energiamarkkinoiden tiukka kilpailu. Odotamme, että laitetoimitukset painottuvat loppuvuodelle. Tilauskertymän kehitys oli vakaata pääasiassa voimantuotantoalan maltillisesti parantuneen tilanteen ansiosta, mikä edesauttoi Energy Solutions -liiketoiminnan tilausten kasvua. Marine Solutions -liiketoiminnan tilaukset pysyivät myös suhteellisen hyvällä tasolla vähäisistä alustilauksista huolimatta, sillä risteilyalus- ja matkustajalauttamarkkinoilla uudistettiin aluskantaa aktiivisesti. Services-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi edellisvuotta hitaammin, mutta odotamme parantuneen aktiviteetin piristävän volyymejä tulevien neljännesten aikana.”

Loppumarkkinoiden tämänhetkisten suuntausten ja maailmantalouden lisääntyneen epävarmuuden vuoksi Wärtsilä pitää loppuvuoden kysynnän kehitysnäkymät varovaisina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös