Oma talous

EK:n yllätysavaus: Päivähoitomaksut reippaasti alas

Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan päivähoitomaksuja ja asumistukia tulisi leikata työllisyyden nimissä.

Elinkeinoelämältä ei ole totuttu kuulemaan esityksiä julkisten palveluiden kehittämisestä.

Nyt sellainen kuitenkin tuli. EK nimittäin ehdottaa lasten päivähoitomaksujen merkittävää alentamista.

EK:n mielestä työllisyyden parantamisen vuoksi on purettava tuntuvasti ja nopeasti kannustinloukkuja. Työllisyyden parantaminen vaatii, että päivähoitomaksuja alennetaan ja asumistukia leikataan, sanoo johtaja Ilkka Oksala EK:sta.

”Työllistymisen kannalta ei ole viisasta pitää lasten päivähoitomaksuja nykyisellä tasolla, saati korottaa maksuja. Siksi tulojen huomioon ottamista päivähoitomaksuissa tulee lieventää. Samalla korkein perittävä maksu pitäisi alentaa sekä tämän lisäksi vielä erikseen alentaa toisesta lapsesta perittävää maksua”, Oksala ehdottaa.

Oksalan hahmottelema päivähoitomaksumalli alentaisi päivähoitomaksujen tuottoa merkittävästi nykyisestä. Tämä rahoitettaisiin pienentämällä asumistukea. Asumistuessa pitäisi EK:n mielestä suosia nykyistä enemmän työtuloja saavia palkansaajia.

”Työtulojen kasvun asumistukea leikkaavaa vaikusta on alennettava ja samalla tuen yleistä tasoa laskettava.  Jotta asumistuen pienentymistä ei kompensoitaisi toimeentulotuella, asumiskulujen omavastuu on syytä palauttaa toimeentulotukeen”, toteaa Oksala.

EK:n mielestä pienillä muutoksilla ei kannustinloukkuongelmaa voida ratkaista, vaan tarvitaan huomattavia muutoksia juuri päivähoitomaksuihin ja asumistukeen.

EK perustelee kannustinloukkujen purkamisen tarvetta VATT:n tutkimuksella. VATT:n selvitysten mukaan työllistyminen ja palkkatulojen kasvattaminen eivät aina lisää käytettävissä olevia tuloja pieni- ja keskituloisilla. Nämä kannustinongelmat koskettavat erityisesti lapsiperheitä.

Tulosidonnaiset päivähoitomaksut ja tulojen kasvun myötä alentuva asumistuki yhdessä aiheuttavat huomattavia kannustinloukkuongelmia, EK toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös