Oma talous

Hyviä uutisia kuluttajille – ruoan hinta laskenut selvästi

Kesäkuussa ruoka oli reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994.

Kesäkuussa ruoka oli reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994.

Erityisen paljon viimeisen kolmen vuoden aikana ovat halventuneet maito-, vilja- ja lihatuotteet, toteaa Tilastokeskuksen asiantuntija Ilkka Lehtinen Tieto&Trendit –julkaisussa.

”Vaikka ruuan hinta on Suomessa laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana, hintataso on koko 2010-luvulla noussut kuitenkin EU:n keski­arvoa nopeammin”, Lehtinen toteaa.

Alla olevassa kaaviossa on esitetty ruoan reaalihinnan kehitys. Reaalihinnoista on poistettu yleisen hintatason vaikutus, eli ruoan hinta on suhteessa kuluttaja­hintojen yleiseen kehitykseen.

Ruuan reaalihinnan kehitys Suomessa 1994–2016 kesäkuu, 1994=100

Lähde: Tilasto­keskus, kuluttajahinta­indeksi.

Lähde: Tilasto­keskus, kuluttajahinta­indeksi.

Syy hintojen laskuun löytyy lisääntyneestä tarjonnasta. ”Tuottaja­hinnat ovat laskeneet ylitarjonnan takia. Elintarvike­vienti Venäjälle on tyrehtynyt, ja tämä on lisännyt tarjontaa ja laskenut maatalouden tuottajahintoja”, Lehtinen arvioi.

Myös kilpailun lisääntymisellä on vaikutuksensa. ”Ravinnon halpenemisen takana on tuottaja­hintojen laskun lisäksi teollisuuden ja kaupan kiristynyt hintakilpailu.”

Kalan hinta on kuitenkin noussut. Lehtisen mukaan kalan hinta on noussut huomattavasti viimeisen vuoden aikana lohen hinnan nousun myötä. ”Tämä johtuu Chilen kalantuotannon vaikeuksista ja tarjonnan vähentymisestä. Lohifileen vähittäismyyntihinta on noussut viimeisen vuoden aikana 40 prosenttia.”

Suomi on silti yhä yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. ”Jos haluamme päästä vanhojen EU-maiden tasolle ruuan hinnassa, pitää ruuan arvon­lisä­vero puolittaa EU-maiden keski­tasolle ja jatkaa hinta­kilpailua”, Lehtinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös