Oma talous

Hyviä uutisia kuluttajille – ruoan hinta laskenut selvästi

ruoka-ruokakori-082016
Kesäkuussa ruoka oli reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994.

Erityisen paljon viimeisen kolmen vuoden aikana ovat halventuneet maito-, vilja- ja lihatuotteet, toteaa Tilastokeskuksen asiantuntija Ilkka Lehtinen Tieto&Trendit –julkaisussa.

”Vaikka ruuan hinta on Suomessa laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana, hintataso on koko 2010-luvulla noussut kuitenkin EU:n keski­arvoa nopeammin”, Lehtinen toteaa.

Alla olevassa kaaviossa on esitetty ruoan reaalihinnan kehitys. Reaalihinnoista on poistettu yleisen hintatason vaikutus, eli ruoan hinta on suhteessa kuluttaja­hintojen yleiseen kehitykseen.

Ruuan reaalihinnan kehitys Suomessa 1994–2016 kesäkuu, 1994=100

Lähde: Tilasto­keskus, kuluttajahinta­indeksi.

Lähde: Tilasto­keskus, kuluttajahinta­indeksi.

Syy hintojen laskuun löytyy lisääntyneestä tarjonnasta. ”Tuottaja­hinnat ovat laskeneet ylitarjonnan takia. Elintarvike­vienti Venäjälle on tyrehtynyt, ja tämä on lisännyt tarjontaa ja laskenut maatalouden tuottajahintoja”, Lehtinen arvioi.

Myös kilpailun lisääntymisellä on vaikutuksensa. ”Ravinnon halpenemisen takana on tuottaja­hintojen laskun lisäksi teollisuuden ja kaupan kiristynyt hintakilpailu.”

Kalan hinta on kuitenkin noussut. Lehtisen mukaan kalan hinta on noussut huomattavasti viimeisen vuoden aikana lohen hinnan nousun myötä. ”Tämä johtuu Chilen kalantuotannon vaikeuksista ja tarjonnan vähentymisestä. Lohifileen vähittäismyyntihinta on noussut viimeisen vuoden aikana 40 prosenttia.”

Suomi on silti yhä yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. ”Jos haluamme päästä vanhojen EU-maiden tasolle ruuan hinnassa, pitää ruuan arvon­lisä­vero puolittaa EU-maiden keski­tasolle ja jatkaa hinta­kilpailua”, Lehtinen toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös