Kesäkuussa ruoka oli reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994.
Kesäkuussa ruoka oli reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994.
Erityisen paljon viimeisen kolmen vuoden aikana ovat halventuneet maito-, vilja- ja lihatuotteet, toteaa Tilastokeskuksen asiantuntija Ilkka Lehtinen Tieto&Trendit –julkaisussa.
”Vaikka ruuan hinta on Suomessa laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana, hintataso on koko 2010-luvulla noussut kuitenkin EU:n keskiarvoa nopeammin”, Lehtinen toteaa.
Alla olevassa kaaviossa on esitetty ruoan reaalihinnan kehitys. Reaalihinnoista on poistettu yleisen hintatason vaikutus, eli ruoan hinta on suhteessa kuluttajahintojen yleiseen kehitykseen.
Ruuan reaalihinnan kehitys Suomessa 1994–2016 kesäkuu, 1994=100
Syy hintojen laskuun löytyy lisääntyneestä tarjonnasta. ”Tuottajahinnat ovat laskeneet ylitarjonnan takia. Elintarvikevienti Venäjälle on tyrehtynyt, ja tämä on lisännyt tarjontaa ja laskenut maatalouden tuottajahintoja”, Lehtinen arvioi.
Myös kilpailun lisääntymisellä on vaikutuksensa. ”Ravinnon halpenemisen takana on tuottajahintojen laskun lisäksi teollisuuden ja kaupan kiristynyt hintakilpailu.”
Kalan hinta on kuitenkin noussut. Lehtisen mukaan kalan hinta on noussut huomattavasti viimeisen vuoden aikana lohen hinnan nousun myötä. ”Tämä johtuu Chilen kalantuotannon vaikeuksista ja tarjonnan vähentymisestä. Lohifileen vähittäismyyntihinta on noussut viimeisen vuoden aikana 40 prosenttia.”
Suomi on silti yhä yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. ”Jos haluamme päästä vanhojen EU-maiden tasolle ruuan hinnassa, pitää ruuan arvonlisävero puolittaa EU-maiden keskitasolle ja jatkaa hintakilpailua”, Lehtinen toteaa.