Yritysuutiset

Oksaharju: Kohun keskelle joutunut Orava Asuntorahasto on vaikeuksissa

Kiinteistösijoitusyhtiö Orava Asuntorahasto on ollut viime päivinä myrskyn silmässä. Osakestrategi Jukka Oksaharju ennustaa yhtiölle vaikeuksia.

Kiinteistösijoitusyhtiö Orava Asuntorahasto on ollut viime päivinä myrskyn silmässä. Osakestrategi Jukka Oksaharju ennustaa yhtiölle vaikeuksia.

Syksyllä 2013 listattu yhtiö sai sijoittajat innostumaan ja sai omistajakseen yli 8000 sijoittajaa. Yhtiö harjoittaa asuntojen vuokrausta ja myyntiä.

Nyt yhtiön väitetään kikkailevan kirjanpidollaan – esimerkiksi jatkuvat omaisuuden tasearvojen ylöskirjaukset saavat yhtiön liiketoiminnan näyttämään näennäisen kannattavalta. Yhtiön varsinainen liiketoiminta saadaan siten näyttämään kannattavalta, vaikka se  ei riitä kattamaan kiinteistönhoidon, hallinnon ja rahoituksen kuluja.

Lisäksi Orava käyttää omaa laskentamalliaan asuntojensa markkina-arvon määritykseen. Moni epäilee, etteivät tukkuostajan asunnot ole niin arvokkaita kuin yhtiö esittää.

Talouselämän mukaan Oravan asunnoista joka kymmenes on vuokraamatta, kun esimerkiksi Ålandsbankenin asuntosijoitusrahastolla on lähes 97 prosentin vuokrausaste.

Keskustelupalstoilla yhtiötä on väitetty jopa pyramidihuijaukseksi.

Jukka Oksaharju ennustaa Oravalle vaikeuksia talven aikana.

”Perinteisesti turvallisena pidetyn asuntomarkkinan viitan alla liiketoimintaa harjoittava pörssinoteerattu asuntorahasto voi kohdata vielä yllättävänkin kylmän talven. Täysiä takeita ei ole siitä, että kävyt riittävät seuraavaan suveen”, Oksaharju sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Oksaharjun mukaan Oravan kurssikehityksestä on aistittavissa, että tällainen ajatus on käynyt jonkun muunkin mielessä.

”Oravankin kohdalla pätee yleinen sijoitusoppi: sijoituspäätöksiä ei kannata koskaan tehdä yksistään osinkotuoton perusteella. Yhtiöstä riippumatta on aina olennaista tarkastella osinkotason kestävyyttä”, Oksaharju toteaa.

Tilaa Sijoita kuin guru -kirja tästä:

Sijoita kuin guru Jukka Oksaharjun uusi kirja
Nordnet.fi

Kommentoi
Ylös
>