Indikaattorit

Suomen vaihtotase painui pakkaselle

Tilastokeskuksen mukaan tavaroiden ja palveluiden yhteenlasketun viennin arvo verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan on laskenut nyt neljänä neljänneksenä peräkkäin.

Vaihtotase oli 1,6 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2016 toisella neljänneksellä. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa lasku jatkui tavaroiden ja palveluiden viennin arvon laskiessa kahdeksan prosenttia. Sekä ulkomaiset saamiset että velat supistuivat toisella neljänneksellä.

Kauppatase oli 0,4 miljardia euroa ylijäämäinen. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo laski 3 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 13,9 miljardia euroa. Maksutaseen mukaisen tavaratuonnin arvo kasvoi 5 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli 13,4 miljardia euroa.

Palvelutase oli 0,8 miljardia euroa alijäämäinen. Palveluviennin arvo laski 4 prosenttia vuoden 2015 toisesta neljänneksestä ja oli 5,2 miljardia euroa. Palvelutuonnin arvo laski prosentin.

vaihtotase-kauppatase-092016

Kauppatase kuvaa vain kansantalouden tavaraviennin ja tavaratuonnin erotusta tiettynä ajanjaksona. Vaihtotase sisältää puolestaan sekä kauppataseen että myös muita eriä. Se sisältää kauppataseen lisäksi myös tiedot palvelujen ulkomaankaupasta sekä tuotannontekijätuloista ja tulonsiirroista Suomen ja ulkomaiden välillä. Vaihtotaseen vajaus eli alijäämä merkitsee ulkomaisen nettovelan kasvua ja ylijäämä nettovelan vähenemistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös