Osakeanalyysit

Tokmanni sisään, Finnair ulos – Nordea muutti mallisalkkunsa sisältöä

Kauppaketju Tokmanni nousee Nordean kotimaiseen mallisalkkuun uutena yhtiönä.

Kuva: Tokmanni Oyj

Kuva: Tokmanni Oyj

Kauppaketju Tokmanni nousee Nordean kotimaiseen mallisalkkuun uutena yhtiönä.

Nordea Markets nosti samalla osakkeen tavoitehintaa 9,10 euroon. Tokmannin tieltä mallisalkusta poistuu lentoyhtiö Finnair.

Finnairin kyytiin Nordea hyppäsi elokuun alussa ennen Q2-tulosjulkistusta. ”Finnairin tuloskäänne, jota tukee niin kapasiteetin kasvu uuden A350-laivaston myötä kuin polttoainesuojausten  purkautuminen ja suotuisa Japanin jenin kurssi, kuitenkin lykkääntyy alkuperäisistä arvioistamme. Finnairin toinen vuosineljännes jäi tulosparannuksesta huolimatta selväksi pettymykseksi ja yhtiö puhui viime kuun tulosjulkistuksessaan alas odotuksia myös kuluvaa neljännestä ja koko vuotta kohtaan”, Nordea perustelee päätöstään markkinakommenteissaan.

Nordean mukaan Finnair on kaukoliikennelaivaston uudistamisen ja laajentamisen myötä ottamassa mittavaa kasvuloikkaa, mitä pankki pitää strategisesti erinomaisen järkevänä liikkeenä. ”Finnairin kasvuun liittyvien kustannusten etupainotteisuus mm. henkilöstökulujen kasvaessa kuitenkin lykkää odotetun tulosparannuksen toteutumista, mikä on jarruttanut osakekurssia. Pidemmällä tähtäimellä suhtaudumme Finnairin osakkeeseen edelleen myönteisesti ja suositus sille on osta tavoitehinnalla 6,00 euroa.”

Nordea näkee kuitenkin tällä hetkellä houkuttelevampaa nousupotentiaalia kauppaketju Tokmannin osakekurssissa.

Tokmanni on Suomen suurin halpakauppaketju niin myymälöiden määrällä kuin liikevaihdolla mitattuna. Nordean mukaan ero suurimpaan kilpailijaan on huomattava, sillä Tokmannin markkinaosuus kotimaisessa halpakaupassa on vajaat 40 prosenttia. Toiseksi suurimman Halpa-Hallin markkinaosuus on alle puolet tästä.

Suuri koko tuo Tokmannille selvää kilpailuetua, Nordea perustelee.

Tokmannin kasvutavoitteet ovat kovat. Se aikoo kasvattaa myymäläpinta-alaa noin 12 000 neliöllä vuosittain, mikä Nordean mukaan vastaa noin viittä myymälää.

Lisää kasvumahdollisuuksia Tokmannille saattaa tuoda Anttilan konkurssi. ”Lyhyellä tähtäimellä Anttilan loppuunmyynti saattaa viedä asiakkaita Tokmannilta, mutta pidemmällä tähtäimellä se vähentää kilpailua ja avaa Tokmannille mahdollisuuden haalia Anttilalta vapautuvia tiloja itselleen. Yhtiön mukaan neuvotteluja käydään tällä hetkellä useamman Anttilalta vapautuvan tilan vuokraamisesta.”

Tokmannin strategiaan ei kuulu kauppapaikkojen omistaminen, vaan yhtiö toimii vuokralaisena. Tästä johtuen uuden myymälän avaaminen ei vaadi isoja pääomia, Nordea arvioi. ”Yhtiön logistiikkakeskus Mäntsälässä on lisäksi tarpeeksi suuri kattamaan tulevien vuosien kasvun, joten suurille investoinneille ei ole tarvetta.”

Yhtiön alhainen pääoman tarve ja vahva kassavirta mahdollistavat omistajaystävällisen osingon yhtiön vahvan kasvun ohella.

”Osinkotuoton odotetaan nousevan nykykurssilla mitattuna vajaaseen 5 %:iin tältä vuodelta ja kasvavan ensi vuonna noin 5,6 %:iin. Tokmannin osakkeen arvostus on lisäksi pohjoismaisia vähittäiskauppaverrokkeja matalampi, vaikka halpakauppa on kasvanut vähittäiskauppaa vahvemmin jo useamman vuoden kuluttajien hintatietoisuuden lisäännyttyä”, Nordea toteaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös