Indikaattorit

Euroalueen piristyy – ostopäällikköindeksi yllätti positiivisesti

Euroalueen yhdistetty ostopäällikköluku, joka sisältää niin teollisuuden kuin palveluidenkin lukemat, nousi yllättäen vuoden korkeimpaan arvoonsa lokakuussa.

Euroalueen yhdistetty ostopäällikköluku, joka sisältää niin teollisuuden kuin palveluidenkin lukemat, nousi yllättäen vuoden korkeimpaan arvoonsa lokakuussa.

Indeksiarvo kohosi syyskuun 52,6 pisteestä lokakuun 53,7 pisteeseen.

Handelsbankenin mukaan lukema osoittaa, että euroalueen talouskasvu olisi kiihtymässä vuoden viimeisellä neljänneksellä. ”Osa tästä piristymisestä on korjausliikettä erityisesti teollisuuden puolella nähdyn parin heikomman kuukauden jälkeen. Vaikka lokakuun luvun osalta parempi hyppy tulikin palvelualojen puolelta, oli teollisuuden elpyminen 30 kuukauden huippuihin suurempi yllätys”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Osa tästä loikasta oli tosin seurausta väliaikaisista ilmiöistä esimerkiksi autosektorilla. ”Emme odota tämän elpymisen jatkuvan, sillä euron kurssin ja öljyn hinnan antama tuki taloudelle vähenee. Maakohtaisessa vertailussa Saksan ostopäällikköluku yllätti nousullaan, kun taas Ranskan luku heikkeni yllättäen. Tämä kertoo, että edelliskuussa nähty Ranskan ”johtoasema” jäi lyhyeksi.”

Myös Suomessa saatiin tänään positiivisia makrolukuja, kun työttömyysaste oli laskenut 7,7 prosenttiin.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2016 syyskuussa 204 000, mikä oli 21 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 7,7 prosenttia, kun se edellisvuoden syyskuussa oli 8,4 prosenttia.

 

Kommentoi
Ylös
>