Sijoitusstrategiat

Nollakorkomaailmassa korkeaa tuottoa vertais- ja yrityslainoista

Uudet vaihtoehtoiset rahoituskanavat sekä kuluttajille että yrityksille yleistyvät ja samalla se avaa sijoittajille uusia mielenkiintoisia sijoitus- ja hajautusvaihtoehtoja perinteisten osake- ja korkosijoitusten rinnalle.

Kuluttajien vertaislainat ja yritysten joukkorahoituslainat tarjoavat sijoittajalle muuhun korkomarkkinaan verrattuna houkuttelevan korkeita, jopa kaksinumeroisia, tuottolukuja.

Suoraa rahoittamista

Vertaislainauksessa kuluttajille ja lainamuotoisessa yritysten joukkorahoituksessa sijoittajat sekä lainanhakijat saatetaan yhteen verkkopalvelun välityksellä, jolloin rahoituksen tarve ja tarjonta kohtaavat tehokkaasti eikä erillisiä rahoitusyhtiöitä osapuolten välillä enää tarvita. Sijoittajat pääsevät verkkopalveluiden välityksellä kiinni sijoitusmuotoon, josta ovat aiemmin nauttineet pankit ja niiden rahoitusyhtiöt.

Tällainen markkinaehtoinen ja tehokas markkinapaikka laskee myös lainanhakijoiden kustannuksia verrattuna perinteisten rahoitysyhtiöiden antamaan rahoitukseen.

Suomessa toimii useita vertaislainapalveluita, joista Fellow Finance on välitettyjen lainojen määrällä mitattuna markkinajohtaja yli 70 prosentin markkinaosuudella. Tilastojen mukaan Fellow Financen kuukausittain välittämä lainamäärä on noin 5 miljoonaa euroa ja yhteensä palvelussa on rahoitettu lainoja jo yhteensä 80 miljoonalla eurolla.

Fellow Financen joukkorahoituspalvelu on myös yksi harvoista palveluista maailmassa, jonka välityksellä sijoittaja voi sijoittaa suoraan sekä kuluttajien että PK-yritysten lainoihin. Fellow Financen palvelussa voi sijoittaa myös puolalaisten yksityishenkilöiden lainoihin paikallisessa valuutassa.

Vertaislainat tuottaneet jopa 12%

Kansainvälisesti tarkasteltuna vertaislainojen ja joukkorahoituslainojen korkotuotot liikkuvat 4-8 prosentin tasolla. Suomalaisten vertaislainapalvelujen mukaan Suomessa on vielä mahdollista päästä reilusti yli 10 prosentin vuotuiseen tuottoon.

Sijoittajan saama tuotto on korkotuottoa lainatusta pääomasta, jonka velallinen maksaa sijoittajalle ottamastaan lainasta.  Vertaislainapalveluiden lainojen nimelliskorot liikkuvat 8 – 20 prosentin välillä. Lopulliseen tuottoon vaikuttaa lainan koron lisäksi luottotappiot, joita lainanannossa syntyy. Sijoittajan kannattaa huomioida tuotonlaskennan eroavaisuudet eri palveluita vertaillessaan. Korkea nimelliskorko lainoissa yleensä heijastelee myös lainaan liittyvää luottotappioriskiä.

Fellow Financen palvelussa sijoittajan luottotappioriski on rajattu siten, että mahdolliset maksamattomat lainat myydään kolmen kuukauden jälkeen perintäyhtiöille ja sijoittaja saa myydyistä lainoista rahat uudelleen sijoitettavaksi tai nostettavaksi tililleen. Tämä lisää lainasalkun kassavirran ennustettavuutta ja salkun kiertonopeutta. Monissa muissa palveluissa maksamattomia lainoja peritään vapaaehtoisin ja oikeudellisin keinoin jopa vuosia saaden yleensä osa pääomasta takaisin.

Vertaislainapalveluista löytyy tilastotietoja muun muassa eri luottoluokkien korkotasoista ja realisoituneista luottotappioista. Eri palveluiden luottoluokitukset eivät ole keskenään vertailukelpoisia, koska kaikki palvelut käyttävät omia luottokelpoisuuden arviointikriteereitään.

Jälkimarkkinalla likviditeettiä

Vertais- ja joukkorahoituslainat ovat pääsääntöisesti kuukausittain lyhennettäviä lainoja, joista sijoittaja saa tasaisesti kassavirtaa lyhennysten ja korkotuottojen muodossa. Sijoittajan on mahdollista myös ostaa tai myydä lainoja jälkimarkkinapaikalla. Tämä lisää lainasalkun likviditeettiä ja tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden realisoida lainasalkkuaan kuukausittaista kassavirtaa nopeammin niin halutessaan.

Suomessa toimiva jälkimarkkina löytyy Fellow Financen palvelusta.

Lue lisää vertais- ja yrityslainoihin sijoittamisesta: www.fellowfinance.fi

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää palveluntarjoajan sivustolle linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada ko. palveluntarjoajalta julkaisupalkkioita.

3 kommenttia

3 kommenttia

  1. Marko

    7.2.2018 at 22:06

    Nykyään näitä vertaislainoja voi hakea myös lainanvälityspalveluista. Vertaislainat ovat erittäin hyvä vaihtoehto netin korkeakorkoisille lainoille.

  2. Maikku

    24.6.2019 at 16:30

    Lainojen vertailupalvelut ovat kyllä näppäriä!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös