Indikaattorit

Rakentaminen kovassa kasvussa

Uudisrakentaminen kasvaa tänä vuonna peräti 14 prosenttia, arvioi Rakennusteollisuus RT.

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna 6-7 prosenttia, ennakoi Rakennusteollisuus RT syksyn suhdannekatsauksessaan. Ensi vuonna kasvuvauhti laantunee 1,5 prosenttiin. Nopea nousu on tuonut rakennusalalle lähes kymmenentuhatta uutta työpaikkaa vuodessa.

RT:n mukaan rakentamisen kasvun taustalla on ennen kaikkea suhdannekäänteisiin voimakkaasti reagoiva uudisrakentaminen, joka on kasvanut voimakkaasti erityisesti asuntorakentamisessa ja julkisen palvelurakentamisen ansiosta.

Talonrakentamisen aloituksia Rakennusteollisuus RT kertyvän tänä vuonna 38 miljoonan kuutiometrin verran. Aloituksissa ollaan kuitenkin yhä kymmenisen prosenttia alle kymmenen viime vuoden keskiarvon, joka on noin 41 miljoonaa kuutiometriä.

Kasvua on RT.n mukaan nyt lähes kaikissa rakennustyypeissä. Esimerkiksi toimitilarakentamisen aloitukset hypähtävät viidenneksen ylöspäin. Terveydenhuollon rakennuksissa ja opetusrakennuksissa aloitusmäärät ovat olleet tasaisen nousujohteisia jo pitkään.

”Uudisrakentamista ylläpitää keskittymiskehitys sekä vanhojen epäkäytännöllisten ja huonokuntoisten tilojen uusimistarve. Talonrakentamisen pohjatyöt ovat nostaneet kasvu-uralle myös infrarakentamisen, joka painottuu vastaavasti kasvukeskuksiin”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Rakennustuotannon kasvu näkyy voimakkaasti työllisyydessä. Rakennustoiminnassa työllisiä oli tammi­-elokuussa keskimäärin 9 400 enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Rakennusalan työllisten vuosikeskiarvon odotetaan nousevan vuoden loppua kohden 177 000 henkilöön.

”Koko maamme työllisyyslisäyksestä valtaosa on tullut tänä vuonna rakentamisesta. Myös pitkällä aikavälillä rakentaminen tarjoaa töitä etenkin kasvavilla kaupunkiseuduilla. Tämä tulee ottaa huomioon koulutusmäärissä ja koulutuksen sijoittumisessa”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Tero Kiviniemi YIT:stä toteaa.

Työvoiman lisääntynyt tarve näkyy voimakkaasti yrityksissä. RT:n mukaan suurin tuotantoa rajoittava tekijä on tällä hetkellä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Kapeikot ovat syntyneet pääasiassa tiettyihin toimihenkilötason tehtäviin.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös