Yritysuutiset

Yrittäjien Pentikäinen: Paikallinen sopiminen toisi peräti 70 000 työpaikkaa

Kuva: Suomen Yrittäjät

Kuva: Suomen Yrittäjät

Paikallinen sopiminen on parasta lääkettä työttömyyteen, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Paikallisen sopimisen tuoma kilpailukyvyn parannus toisi 60000-70000 uutta työpaikkaa, arvioi Pentikäinen Suomen Yrittäjien Vaasan liittokokouksessa.

Suomen Yrittäjien liittokokous haluaa tukea mallia, jossa henkilöstön edustaja on mukana yrityksen hallinnossa, jos sen avulla voidaan edistää paikallista sopimista. Osallistumisen malli on kuitenkin tehtävä kussakin firmassa heille sopivan mallin mukaan. “Mallista sopiminen pitää olla mahdollista myös koko henkilöstön kanssa”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen avaa liittokokouksen kannanottoa.

Edustaja hallinnossa voisi olla esimerkiksi henkilöstön valitsema luottamusmies, luottamusvaltuutettu tai muu edustaja.

Pentikäisen mukaan pienissä yrityksissä ei ole johtoryhmää tai säännöllisiä hallituksen kokouksia. Siksi pienen yrityksen paikallista sopimista voidaan hoitaa vaikkapa viikkokokouksessa tai vastaavassa, Pentikäinen kuvaili kokousväelle.

Liittokokouksen hyväksymän kannanoton mukaan tehokkain keino vahvistaa yritysten kilpailukykyä ja luoda uusia työpaikkoja on laajentaa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia olennaisesti. Laajennus jumittui kilpailukykysopimuksessa.

“Esitämme ratkaisuja, jotka on testattu maailmalla ja todettu toimiviksi”, Pentikäinen toteaa.

Suomen Yrittäjien ylimmän päättävän elimen liittokokouksen mukaan paikallisen sopimisen laajentamiseen on palattava mahdollisimman pian. Liittokokous on valmis tukemaan mallia, jossa henkilöstön edustaja on mukana yrityksen hallinnossa, jos sen avulla voidaan edistää paikallista sopimista.

Paikalliselle sopimiselle ei ole yhtä yksiselitteistä määritelmää, ja sillä voidaan tarkoittaa kaikkea työpaikkatasolla tai yrityksissä tapahtuvaa sopimista. Tällöin esimerkiksi työnantajan ja työntekijän välinen työsopimus on paikallinen sopimus. Yleensä paikallisella sopimisella tarkoitetaan Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan kuitenkin ennen kaikkea työehtosopimuksessa annettua oikeutta sopia joistain työehtosopimuksessa mainituista asioista työpaikkakohtaisesti toisin. Paikallisesti voidaan sopia esimerkiksi joustavista työaikajärjestelyistä työehtosopimuksen puitteissa.

Suomen Yrittäjät on ajanut voimakkaasti paikallisen sopimisen laajentamista, koska sen jäsenkunnasta moni yritys ei kuulu oman alansa valtakunnalliseen työnantajaliittoon. Näillä yrityksillä ei ole oikeutta käyttää paikallisen sopimisen mahdollisuutta, koska paikallisesti sovittavat asiat on sovittu kunkin alan valtakunnallisen työnantajaliiton ja palkansaajaliiton välisessä työehtosopimuksessa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös