Raaka-aineet

Öljyn hinta pomppasi OPEC:n päätöksen jälkeen

Brent-laadun öljyn hinta pomppasi muutamassa päivässä lähes 15 prosenttia.

Brent-laadun öljyn hinta pomppasi muutamassa päivässä lähes 15 prosenttia.

Rajun hintanousun taustalla on öljynviejämaiden järjestö OPEC:n päätös leikata öljyn tuotantoaan 1,2 miljoonalla barrelilla. Asiasta kertoi Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh Wienissä pidetyn kokouksen päätteeksi. Sopimus astuu voimaan tammikuun alusta.

Tuotantorajoituksista sopiminen tuli markkinoille yllätyksenä, mistä osoituksena on öljyn kova hinnannousu. OPEC-maat ovat olleet varsin erimielisiä tuotantorajoituksista ja suurimmat kiistat ovat olleet OPEC:n suurimman öljyntuottajan Saudi-Arabian ja kolmanneksi suurimman tuottajan Iranin välillä.

Saudi-Arabia haluaisi Iranin rajoittavan tuotantoaan noin 3,7 miljoonaan tynnyriin päivässä. Maanantain kokouksen jälkeen Iran sanoi olevansa valmis jäädyttämään tuotantonsa hieman alle neljään miljoonaan tynnyriin päivässä.

Raakaöljystä on maailmalla rutkasti ylitarjontaa kysyntään nähden. Raakaöljyn halventuminen on kurittanut öljyntuottajamaiden taloutta myös vauraissa Persianlahden öljyvaltioissa.

Jäsenmaat ovat sanoneet tavoittelevansa tuotannon leikkauksella jopa 55 ja 60 dollarinbarrelihintoja, arvioi EVLI aamukatsauksessaan. Evlin mukaan Tällainen hintataso tukisi öljystä riippuvaisia talouksia, jotka ovat kärsineet viimeisten kahden vuoden ajan öljyn hintatason painumisesta alle 50 dollariin.

Suomalaisista pörssiyhtiöistä hyötyjä OPEC:n päätöksestä on Kemira, jolle Evlin mukaan korkeampi öljyn hinta tarkoittaa kovempaa kysyntää särötyskemikaaleille liuskeöljynporauksessa Yhdysvalloissa.

Evlin mukaan myös Fortum hyötyy, kun energian hinnat nousevat ja rupla vahvistuu.

Suurin kärsijä päätöksestä on tietenkin Finnair. ”Q3:n lopun tilanteessa Finnairin tulosherkkyys 10 prosentin öljyn hinnan muutokselle polttoainesuojaukset huomioiden on 21 miljoonaa euroa (seuraavat 12 kuukautta)”, Evli toteaa.

Nesteelle vaikutus on näillä tasoilla neutraali, Evli arvioi.

Kommentoi
Ylös
>