Makrotalous

Valta vaihtuu – 2017 on poliittisesti tärkeä vuosi

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kuva: Gage Skidmore

Sijoittajan on syytä tunnistaa Donald Trumpin tulevan talouspolitiikan oikeat aikeet, opastaa sijoitusstrategi.

Donald Trumpin yllätysvalinta presidentiksi voi vaikuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen poliittiseen kenttään sekä maan kansainvälisiin suhteisiin.

Standard Life Investmentsin päästrategi Jeremy Lawson tarkastelee uusimmassa Global Outlook -katsauksessa maailman talouskasvun kehityskaarta sekä Trumpin presidenttikauden mahdollisia vaikutuksia talouteen.

Tuleva presidentti pääsee aloittamaan virassaan suotuisassa taloustilanteessa. Näimme ennen vaaleja vahvistuvia merkkejä maailmantalouden lisääntyvästä aktiivisuudesta. Vahvistuneen nimelliskasvun ansiosta yritysten tulosten lähtevän taas kasvuun, Lawson toteaa. ”Odotamme tämän kehityksen jatkuvan seuraavan 12 kuukauden ajan.”

Monet tekijät vaikuttavat siihen, vahvistuvatko nykyiset trendit Trumpin ensimmäisenä vuotena vai vaihtavatko ne suuntaa.

Merkittäviin tekijöihin voisivat kuulua veropolitiikan aggressiivinen keventäminen, presidentti Obaman sisäpoliittisten toimien purkaminen ja Yhdysvaltojen ulkomaankauppapolitiikan uudelleensuuntaaminen.

”Sijoittajat ovat ottaneet hyvin vastaan Donald Trumpin lupaamat, kasvua lyhyellä aikavälillä tukevat keinot, sillä finanssikriisin jälkeinen toipumisen aste on ollut heille pettymys. Republikaanien palaaminen valtaan edustajainhuoneessa ja senaatissa vähentänee poliittista pysähtyneisyyttä Washingtonissa, erityisesti veropolitiikan suhteen. Siinä uudella presidentillä ja hänen puolueellaan on eniten yhteistä maaperää”, Jeremy Lawson sanoo.

”Finanssipoliittiset elvytystoimet voisivat nousta suuruudeltaan yli yhden prosentin bruttokansantuotteesta, mikä voisi nostaa kasvun hieman yli 3 prosentin. Tämä olisi kokonaisen prosentin enemmän kuin ennusteemme ilman elvytystä. Yhdysvaltain kasvun vahvistuminen taas hyödyttäisi tuontikysyntää muualta maailmasta, mutta myös aikaistaisi tulevaa kasvua ja todennäköisesti saisi Yhdysvaltain keskuspankin nostamaan korkoja.”

”Rahapolitiikan tiukentumisen ja dollarin vahvistumisen lisäksi Trumpin valtakauden suurimmat makro- ja markkinariskit syntyvät epäilemättä hänen kauppapolitiikastaan, kuten hänen lupauksensa vetäytyä Trans-pacific Partnership -vapaakauppasopimuksesta, julistaa Kiina valuuttansa peukaloijaksi ja nostaa tulleja. Uusi protektionismin kausi ei tietäisi hyvää maailmantaloudelle.”

Siksi on tärkeää tunnistaa Trumpin oikeat aikeet presidenttinä.

Standard Lifen mukaan on todennäköisintä, että kärjekkäiden puheiden takana on tavoite taata yhdysvaltalaisille yhtiöille aiempaa parempi pääsy ulkomaalaisille markkinoille ja kannustaa yhtiöitä pitämään tuotanto kotimarkkinoilla. Trumpin kauppapolitiikan avainasemiin valitsemat ehdokkaat ovat kuitenkin esittäneet mielipiteitä, joiden perusteella on hyvinkin mahdollista Trump tarkoittaa mitä sanoo.

”Maailmantaloudelle on muitakin poliittisia riskejä kuin Yhdysvallat. Euroopassa on myös useita poliittisia haasteita. Jos niiden seuraukset heikentäisivät vakautta, tämä todennäköisesti vahvistaisi entisestään Euroopan reuna-alueille syntyneen juovan leventymistä. Juopa syntyi viime aikoina, kun epäily Euroopan keskuspankin tuesta laajeni. Emme kuitenkaan usko päättäjien jäävän lepäämään laakereilleen, jos markkinoiden liikkeet uhkaisivat neljän vuoden poliittisia ja taloudellisia korjaustoimenpiteitä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös