Markkinakommentit

Jäitä hattuun, sijoittaja – älä anna pitkän nousumarkkinan hämätä

Syklisten yhtiöiden arvostukset voivat näyttää nyt petollisen edullisilta, arvioi Inderes.

Nykyinen nousumarkkina on toiseksi pisin Yhdysvalloissa, jonka markkinoita muu maailma seuraa yleensä tarkasti, huomauttaa Inderes Sijoituskoulu-artikkelissaan.

Suomessa osakkeiden arvostustasot ovat analyysitalon mukaan suurilta osin kalliita ja koko pörssin arvostustasot ovat finanssikriisiä edeltäneen ajan rimalla. ”Vaikka huomista ei voi tietää, on sijoittajien hyvä heittää hieman jäitä hattuun ja varautua myös ei-toivottaviin skenaarioihin salkuissaan”, Inderes neuvoo.

Syklisten yritysten tulosten voimakas kasvu voi saada näyttämään osakkeiden arvostukset edullisilta, mikä hämää etenkin aloittelevia sijoittajia.

”Pitkän nousumarkkinan ja kalliin markkinan keskellä ennakoidulla alle 10x P/E-arvostuksella seilaava osake tuntuu hyvältä löydöltä. Mutta syklisten yhtiöiden tulokset eivät inflatoituneina ole kestävällä pohjalla. Halvan tuntuinen osake saattaa parissa kvartaalissa muuttua kalliiksi tuloksen puolittuessa.”

Esimerkeistä käy suomalaiset konepajat ja muut sykliset ennen finanssikriisiä. Yrityksen tuloskuntoa pitää tarkastella pitkällä aikavälillä yli syklin, Inderes muistuttaa.

Osakkeiden nousu peilaa enemmän markkinoiden suopeampaa asennetta osakkeiden laveaa hinnoittelua kohtaan kuin tuloskasvua. ”Häntä ei heiluta koiraa vaan osakkeiden arvo nousee hyvin hoidetusta bisneksestä joka luo lisäarvoa”, analyysitalo kuvailee.

Pitkässäkin juoksussa osakkeet heiluvat huomattavasti voimakkaammin kuin vakaammat osingot, mikä alleviivaa maltin pitämistä myös pitkään jatkuneen nousunkin jälkeen. Sijoittajan on hyvä henkisesti varautua kasvavaan volatiliteettiin epävarmassa ympäristössä, Inderes toteaa.

Nousukauden huipulla sijoittajien on hyvä vaalia portfolioidensa laatua ja pohtia omien sijoituspäätösten takana olevia vaikutteita.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Macke

  26.2.2017 at 12:10

  Noniin, lukekaapas ajatuksella artikkeli uudelleen. Sama sitaatti kierrätettyy kahteen kertaan, myös muutama lause kirjoitettu kahdesti. Tainut olla n.s autopilotti tekstin kirjoittajalla päällä.

  • SalkunRakentaja

   26.2.2017 at 17:57

   Pahoittelut tästä. Juttu oli kirjoitettu wordiin ja copypastetettu sitten alustalle – epähuomiossa kahteen kertaan. Ei ihan autopilotti mutta puoliautopilotti kuitenkin:) Virhe korjattu.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös