Oma talous

Hyväosaisten työpanoksesta yli puolet veroihin ja maksuihin – Facebookissa vilkas keskustelu

SalkunRakentajan Facebook-sivuilla syntyi vilkas keskustelu Veronmaksajain keskusliiton tekeämästä laskelmasta.

SalkunRakentajan Facebook-sivuilla syntyi vilkas keskustelu Veronmaksajain keskusliiton tekeämästä laskelmasta.

Veronmaksajain keskusliiton laskelman mukaan työntekijän bruttopalkasta menee hyväpalkkaisella yli puolet veroihin sekä työeläke- ja vakuutusmaksuihin. Työn kokonaiskustannus muodostuu siis palkansaajan bruttopalkasta sekä työnantajan pakollisista maksuista.

Työnantaja tekee työntekijän bruttopalkasta veronpidätyksen sekä vähentää työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut ja tilittää ne eteenpäin. Jäljelle jää nettopalkka eli summa, jonka työntekijä saa tililleen.

Näiden lisäksi työnantaja maksaa suoraan palkasta työnantajan sairausvakuutusmaksuja ja työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksuja.

Veronmaksajain keskusliitto laati varsin havainnolliset kaaviot siitä, mitä eri maksuja työntekijän palkkaan liittyy, kun kuukauden bruttopalkka on 1 600, 3 000 tai 6 000 euroa.

SalkunRakentajan Facebook-sivuilla julkaistiin laskelmien perusteella postaus jossa todettiin, että 6000 euroa bruttopalkkaa ansaitsevien työntekijöiden työn kokonaiskustannuksista menee veroihin, sekä työnantajan ja työntekijän pakollisiin maksuihin yli puolet työnantajan työkustannuksista.

Suurimmat menoerät ovat kunnallisvero ja työnantajan työeläkemaksu, sillä molemmat nipistävät hyväpalkkaisen kokonaispalkasta yhteensä yli 2100 euroa.

Jos työntekijän bruttopalkka on 6000 euroa, on työnantajan kokonaiskustannus 7339 euroa ja palkansaajalle jää rahapalkkana käteen 3649 euroa kuukaudessa. Kaiken kaikkiaan verojen ja maksujen osuus osuus hyväpalkkaisen kokonaispalkasta on esimerkkilaskelmassa siis hieman yli 50 prosenttia.

Veroilla ja maksuilla yhteiskunta rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan toimintoja, kuten työttömyysturvaa, julkista terveydenhoitoa ja julkista tieverkostoa.

Postaus herätti Facebookissa vilkkaan keskustelun.

Tällaisilla kommenteilla lukijat reagoivat laskelmaan:

 

Kyllä se musta onkin ihan oikein, että enemmän tienaava maksaa enemmän veroja. Kyllä noita kehitysmaita varmaan maailmalta löytyy, jos ei hyvinvointivaltio kiinnosta ja haluat puhtaana rahat käteen. Niinhän on tehnyt jo kaikki muutkin isot firmat ulkoistaessaan kaiken Made in Chinaksi.

 

Tässä nähdään aika tarkkaan taas se seikka, että jokaisesta palkankorotuksesta 50 % menee muualle. Noustessa 1,6 K:sta 3 K, käteen tulee 700 euroa lisää ja noustessa 3 K:sta 6 K, käteen tulee 1,5 K lisää.

Tästä syystä moni ihminen ei edes halua lisää vastuuta ja edetä, koska nettohyöty on niin pieni. Toki tämä on lyhytnäköistä ajattelua, sillä isossa kuvassa kaverilla voisi olla potentiaalia vieläkin pidemmälle sekä eläkekarttuma olisi suurempi, mutta tämä on valitettavasti realismia kovin usein.

 

Palkansaajan verotuksessa on huomattava progressio mutta jostain syystä osinkoverotuksessa progressio on päinvastainen. Mitä suuremmat osingot sitä lievempi verotus… Jopa 3/4 osaa osingoista on kokonaan verotuksen ulkopuolella. Kyse ei ole pikkusummasta, vaan 6 mrd / vuosi. Tuossa olisi korjaamisen paikka. Ainakin ns yleishyödyllisten yhdistysten ja säätiöiden osinkotulot verolle. Vähän laajemmin voisi ajatella, että myös yritykset ja kymppikerholaiset maksaisivat osinkoveroa ja listaamattomat yhtiöt samalle viivalle pörssiyhtiöiden kanssa. Onkohan tämä niin iso muutos ettei hallitus uskalla?

1 kommentti
  • Johan sanoo:

    Pientä helpotusta etenkin start-up yhtiöissä progressiiviseen verotukseen, joka kohdistuu myös työsuhdeoptioihin, tuo 2021 alusta voimaantullut henkilöstöantisäännös. Uuden verokannustimen soveltuessa osakkeita voi antaa työntekijöille matemaattisen arvoon ilman, että alihinta katsotaan verotettavaksi tuloksi: https://bit.ly/3iY2vkr

  • Ylös
    >