Talouden trendit

Näin paljon pörssiyhtiön kippari tienaa – kannustinpalkkioiden rooli kasvussa

Eri pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkahaitari on yllättävänkin suuri.

Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan kotimaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien vuotuinen kiinteä palkka oli vuonna 2016 keskimäärin 408 000 euroa. Yhtiökohtaiset erot olivat kuitenkin suuria palkkatason vaihdellessa 78 000 eurosta aina 1,14 miljoonaan euroon. Suurin vuosipalkka oli siis peräti 15-kertainen pienimpään verrattuna.

Kiinteän palkan taso on laskussa.

Keskuskauppakamarin mukaan suurissa pörssiyhtiöissä toimitusjohtajien kiinteän palkan keskiarvo oli viime vuoden tasolla, 699 000 euroa. Keskisuurissa yhtiöissä keskimääräinen kiinteä palkka putosi 3 prosenttia 428 000 euroon. Pienissä yhtiöissä keskimääräinen kiinteä palkka oli 244 000 euroa, mikä merkitsi 15 prosentin pudotusta edelliseen vuoteen nähden.

“Kiinteiden palkkojen lasku osoittaa siitä, että palkitsemisen painotus on siirtymässä yhä enemmän tuloksentekoon. Kannustinpalkkioiden merkitys näkyy erityisesti suurten pörssiyhtiöiden palkitsemisessa, mutta kokoluokasta riippumatta voi löytää yhtiöitä, joissa kiinteä vuosipalkka muodostaa enää pienen osan toimitusjohtajan kokonaispalkasta”, sanoo Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen.

Vuosipalkan lisäksi pörssiyhtiöiden toimitusjohtajille maksetaan usein niin sanottuja muuttuvia palkkioita, eli lyhyen ja pitkän aikavälin tulospalkkioita. Lyhyen aikavälin tulospalkkiot ovat nousseet 13 prosenttia edellisestä vuodesta ja olivat viime vuonna keskimäärin 150 000 euroa.

Turunen näkee myönteisenä sen, että samojen yhtiöiden maksamissa kannustinpalkkioissa on merkittäviä eroja vuosittain.

“Muuttuvien palkanosien tarkoitus on muuttua. Palkitsemiskriteerien tulee olla asetettu siten, että kannustinpalkkion suuruus vaihtelee saavutettujen tulosten mukaan. Huonosta tai keskinkertaisesta suorituksesta ei pidä maksaa huippupalkkiota.”

Kommentoi
Ylös
>