Asunnot ja kiinteistöt

Vuokrankorotuskierros

Alkukesä on luonnollista aikaa katsoa salkun vuokrankorotuksia läpi.

Ensinnäkin veroilmoitus on tullut tehtyä hiljakkoin ja samalla on tahtomattaan tullut tarkasteltua vuokratasoja. Toisekseen vuoden määräaikaisissa sopimuksissa on päättymispäivä jo lähellä (meillä useimmiten 31.7.) ja keskustelut vuokralaisten jatkon osalta ajankohtaisia. Määräaikaiset sopimukset ovatkin sikäli helppoja, että korotukset on vaivaton tehdä uuden sopimuksen solmimisen yhteydessä.

Sen sijaan ne asunnot, joissa meillä ei ole vuoden määräaikaisia sopimuksia, ovat menneet omaa latuaan – jos ovat. Näissä sopimuksissa on nimittäin montaa erilaista mallia korottaa vuokraa: sieltä löytyy elinkustannusindeksiä, eri suuruista prosenttia sekä maksimiprosenttia. Sen lisäksi ajankohta on tyypillisesti ollut sopimuksen tekoajankohta, jolloin korotuskuukausi saattaa olla mihin tahansa aikaan vuodesta. Arvatenkin osa korotuksista on vuoden mittaan jäänyt tekemättä.

Toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin paras malli on mielestämme laittaa korotusehdoksi maksimissaan viisi prosenttia. Näin voit katsoa, mikä kulloinkin on järkevä prosentti/euromäärä. Emme ole tehneet viiden prosentin korotuksia, mutta sopimuksessa on hyvä jättää siihen mahdollisuus. Tyypillisesti tekemämme korotukset ovat olleet 1-3 prosenttia, euromääräisesti 5-15 euron luokkaa. Poikkeuksena vanhat indeksikorotusehdoilla olleet sopimukset, joiden taso on selkeästi jäänyt laahaamaan yleistä vuokratasoa alhaisemmaksi.

Korotusajankohdan suhteen on järkevä sopia korotuskuukaudeksi kaikille sopimuksille sama kuukausi riippumatta siitä, mihin vuodenaikaan sopimus alkaa. Esimerkiksi kaikki sopimukset tarkastetaan elokuun alussa, jolloin saat sekä määräaikaiset että toistaiseksi voimassaolevat hoidettua kertarysäyksellä kuntoon.

Teemme kaikki korotukset nyt samaan syssyyn riippumatta sopimuksesta. Vuokralaiselle tämä on voinut olla hyväkin vaihtoehto; esimerkiksi jos korotusajankohta olisi ollut helmikuu, tulee uusi vuokra voimaan vasta nyt elokuun alusta. Vanhojen indeksiehtojen sopimuksiin teemme tasokorotuksia, jotta saamme vuokratasot paremmin tähän päivään.

Ennen korotuksia yhteisen asuntosalkkumme keskivuokra per asunto on 506 euroa vesimaksu mukaan lukien. Korotusten jälkeen keskivuokra on 525 euroa. Salkussamme on ollut koko joukko valmiiksi vuokrattuja asuntoja, joihin teemme nyt tasokorotuksia, joihinkin jopa useamman kymmenen euroa. Tästä syystä keskivuokra nousee 19 eurolla kuukaudessa.

Johtopäätös: Sen lisäksi, että vuokria kannattaa korottaa säännöllisesti, kannattaa tehdä kaikkiin sopimuksiin samanlaiset korotuspykälät ja -ajankohta. Näin saat korotukset tehtyä yhdessä nipussa kerran vuoteen eikä tarvitse jatkuvasti olla lähettämässä yksittäisiä korotusilmoituksia.

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös