Kasvuosakkeet

”Aliarvostettu” – kolmen miljardöörin ajatukset Amazonista

Osa sijoittajista on sitä mieltä, että Amazon on suuri kupla ja maailman huonoin sijoitus. Haluatko tietää mitä mieltä miljardöörit ovat asiasta?

Amazon on yksi kaikkien aikojen suurimmista kasvutarinoista. Listauduttuaan vuonna 1997, on Amazonin osakekurssi noussut hurjat 66700 prosenttia. Amazonin perustajan Jeff Bezoksesta tulee tätä vauhtia maailman rikkain mies, joten lienee paikallaan kysyä mitä muilla miljardööreillä on sanottavana Amazonin menestyksestä ja tulevaisuudesta.

Motley Fool on listannut kolmen miljärdöörin mielipiteet Amazonista sijoituskohteena ja muutenkin.

Warren Buffett

Warren Buffett on maailman menestyneimmäksi luonnehdittu sijoittaja, jonka yritys Berkshire Hathaway on kasvattanut Buffettin omaisuuden 73,4 miljardiin dollariin. Berkshire Hathawayn pitkän ajan kurssinousu ei mahtuisi edes samalle kuvaajalle S&P500 indeksin kanssa, ellei käytössä olisi logaritminen asteikko. Buffett ei ole koskaan sijoittanut Amazoniin, mutta miksi?

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Berkshire Hathaway viimeisimmässä vuosikokouksessa Buffett sanoi missanneensa mahdollisuuden ostaa Amazonin osaketta. Kokouksen jälkeisessä haastattelussa Buffettilta kysyttiin miksei hän ole sijoittanut Amazoniin. Vastaus oli yksisanainen ja tyhjentävä ”tyhmyyttäni”.

Buffett kommentoi myös, ettei hänellä yksinkertaisesti ollut työkaluja yrityksen arvon määrittelemiseksi. Alphabetista ja Amazonista Buffett kertoi, että on hankalaa ostaa jotakin minkä hinta on kymmenkertainen nykyarvoon verrattuna.

Buffett ei ikinä odottanut Amazonin kasvavan nykyiseen kokoonsa, mutta Bezos oli tehnyt häneen vaikutuksen jo varhaisessa vaiheessa. ”Samaan aikaan, kun hän sekoittaa vähittäiskaupan hän myös muotoilee informaatioteknologian säännöt uuteen uskoon.”

”Nämä ovat voimakkaita, voimakkaita ideoita, joilla on suuri potentiaali ja hän on toteuttanut ne.” Buffett aliarvioi Bezosin kyvyn viedä Amazonin strategian maaliin asti, ja se aliarvio maksoi Buffettille ja Berkshiren osakkeenomistajille potentiaalisen sijoituskohteen.

Mark Cuban

Mark Cuban on yhdysvaltalainen yrittäjä ja Dallas Mavericksin omistaja, jonka omaisuus on 3,4 miljardia. Cuban on tullut tunnetuksi internetiin liittyvistä liiketoimista ja Shark Tank  -ohjelmasta (Suomessa Leijonan luola).

Cuban uskoo, että Amazon on paljon enemmän kuin vähittäiskauppa. Cubanin mukaan Amazon on ”äärimmäinen start-up yritys”, joka on muiden FANG-osakkeiden (Facebook, Amazon, Netflix, Google) tapaan yhä aliarvostettu. CNBC:n haastattelun aikoihin Amazon oli Cubanin merkittävin sijoitus. Amazonilla on Cubanin mukaan käsillä mieletön mahdollisuus kehittyä.

”Kun Amazon avaa uusia kauppoja, se tee sitä haluakseen myydä tavaraa kivijalkakaupassa. Syy on siinä, että he haluavat tietää mitä tarvitset, koska tarvitset, ennen kuin itse tiedät sitä tarvitsevasti, jotta he voivat tuoda sen valmiiksi kotiovellesi. Amazonin tapa käyttää teknologiaa ei tule johtamaan pelkkään kaupan murrokseen; vaan ihan kaiken murrokseen.”

Amazonin kerrottua ostavansa Whole Foods Marketsin Cuban tviittasi:” Amazon-kysymys. Voivatko he tuoda tavarasi nopeammin kotiisi, kuin mitä sinulla kestäisi mennä Uberilla kauppaan? Kyllä.”

Cuban siis uskoo, että tulevaisuudessa tavaran saa Amazonin toimittamana nopeammin kotiinsa, kuin mitä niiden hakeminen itse kaupasta kestäisi.

Stanley Druckenmiller

Stanley Druckenmiller on amerikkalainen sijoittaja, hedge-rahastonhoitaja ja hyväntekijä. Hänen omaisuutensa arvo on 4,7 miljardia dollaria.

Miljardöörisijoittaja Stanley Druckenmiller kertoi hiljattain, että Amazonin ennen näkemätön tehokkuus on mahdollistanut tehokkaan vähittäiskaupan murroksen Yhdysvalloissa.

Perinteiset vähittäistavaraketjut saavat olla tyytyväisiä, jos niiden liikevaihto kasvaa yhdellä dollarilla jokaista käytettyä dollaria kohti. Amazonin liikevaihto kasvaa neljä dollaria käytettyä dollaria kohti.

Vuonna 2015 Druckenmiller sijoitti Amazoniin ja kertoi pitävänsä Amazonin pitkän aikavälin fokuksesta. Druckenmiller tuo esiin kuinka usein Amazonin tulos on alittanut analyytikoiden konsensusennusteen. Yritys ei yksinkertaisesti välitä siitä.

”Rakastan Amazonia … koska he sijoittavat tulevaisuuteen.”

Samoihin aikoihin Druckenmiller varoitti Buffettia Amazonin pilvipalveluiden vaikutuksesta IBM:n liiketoimintaan. Buffet myi kolmanneksen IBM-sijoituksestaan muutamaa vuotta myöhemmin ja kertoi ettei näe yritystä yhtä arvokkaana kuin kuusi vuotta sitten.

Buffett maksoi IBM:n osakkeesta keskimäärin 170 dollaria osakkeelta ja aloitti ostot vuonna 2011. Nyt IBM:n osake maksaa 147 dollaria osakkeelta.

Amazonin osake maksoi vuoden 2011 alussa 180 dollaria osakkeelta ja nyt se maksaa 1027 dollaria osakkeelta. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että olisi ollut parempi sijoitus.

Amazon vastaan IBM, miljardöörien mielipiteet Amazonista

Vähän niinkuin sekin, että 5000 dollarin sijoitus Amazonin vuonna 1997 olisi nykyään miljoonan arvoinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös