Markkinakommentit

Wall Street lähettää pelottavan varoitussignaalin osakemarkkinoille

Osakemarkkinoiden varoitussignaalit välkkyvät jo punaisella, varoittavat sijoitusasiantuntijat.

Jenkkiosakkeiden kurssinousu finanssikriisin pohjilta on ollut enemmän kuin vakuuttavaa. Heinäkuussa S&P 500 -indeksi nousi viime viikolla kaikkien aikojen ennätykseen. Finanssikriisin syvimmästä kuopasta S&P –indeksin markkina-arvo on yli kolminkertaistunut.

Historiallista kurssirallia on tukenut ennen kaikkea kaksi tekijää: alhainen korkotaso ja pörssiyhtiöiden hurja tuloskehitys.

Amerikkalaisilla pörssiyhtiöillä menee nyt odotettuakin paremmin. Factsetin mukaan 57 prosenttia S&P 500 -osakeindeksin yhtiöistä on raportoinut toisen kvartaalin tuloksensa.

Näistä tuloksensa raportoineista yhtiöistä enemmistö on lyönyt analyytikoiden konsensusennusteet tuloksissaan. Yli 73 prosenttia yhtiöistä julkaisi odotuksia korkeamman osakekohtaisen tuloksen. Lukema on korkeampi kuin viiden vuoden keskiarvo. Keskimäärin tulosylitys on ollut toisella kvartaalilla 6,4 prosenttia.

Sijoitusammattilaiset pelkäävät kuitenkin, että jenkkiosakkeiden vahvan tuloskunto kätkee taakseen syvällisiä ongelmia, kirjoittaa Business Insider.

Yksi varoittajista on JPMorganin kansainvälisten johdannaisstrategioiden johtaja Marko Kolanovic, joka huomauttaa tuoreimmassa sijoittajakirjeessään ennätyksellisen alhaisen volatiliteetin vaaroista.

”Se tosiasia että vuoden 1983 jälkeen on nähty useita volatiliteetin syklejä ja eletään kaikkien aikojen alhaisimman volatiliteetin aikaa, on merkki siitä, että olemme hyvin lähellä käännepistettä”, Kolanovic varoittaa.

Alhainen volatiliteetti antaa sijoittajille väärän tuntemuksen riskittömistä osakemarkkinoista, toteaa puolestaan Baupost Group -rahasto.

VIX-indeksi pelkokerroin volatiliteetti sijoittaminen osakkeet

Jättipankki Bank of America Merrill Lynch puolestaan kiinnittää huomiota keskuspankin elvytyspolitiikkaan.

Jättipankin pääsijoitusstrategi, Michael Hartnett huomauttaa S&P 500 -indeksin jatkuvasta kipuamisesta uusiin ennätyksiin tilanteessa, jossa keskuspankki Fedin tase on pysynyt suhteellisen muuttumattomana. Osakekurssit ovat siis nousseet, vaikkei keskuspankki ole enää lisännyt kvantitatiivista elvytystä.

Hartnettin mielestä tässä on kyse ”klassisesta euforia-signaalista”, joka on historiallisesti ollut merkki markkinatunnelmien ylioptimismista.

Lisäksi jättipankin asiakkaisen ennätyksellisen alhaiset käteisvarat ovat myös yksi signaali siitä, että osakemarkkinat alkavat olla huipputasollaan. Asiakkailla ei yksinkertaisesti enää ole varoja sijoitettavaksi osakemarkkinoille.

Kommentoi
Ylös
>