Yritysuutiset

Volvo Carsista tulee sähköautomerkki – katso video

Volvo Cars lähtee tekemään historiaa isolla kädellä. Vuodesta 2019 yrityksen kaikki mallit tulevat kulkemaan sähköllä.

Volvo on tehnyt autoja vuodesta 1927. Vuonna 2016 Volvo Cars myi yli 500 000 autoa yli 100 maahan. Volvo Cars oli aiemmin osa Volvo Groupia, kunnes se myytiin Fordille vuonna 1999. Geely Holding osti Volvo Carsin Fordilta vuonna 2010. Volvo Carsilla on maailmanlaajuisesti yli 31000 työntekijää, mutta sen pääkonttori, tuotekehitys, markkinointi ja hallinnointi .

Yrityksen lehdistötiedotteessa julkaistua päätöstä sähköautoihin siirtymisestä kuvaillaan siirroksi, joka aloittaa uuden kappaleen autoilun historiassa. Volvon mukaan kyseinen päätös on yksi merkittävimmistä päätöksistä mitä yksikään auton valmistaja on tehnyt sähköautoilun edistämiseksi.

Volvo Carsin toimitusjohtajan Håkan Samuelsonin mukaan kyse on ennen kaikkea asiakkaiden toiveista. ”Kuluttajat vaativat sähköautoja yhä enenemissä määrin ja me haluamme vastata asiakkaidemme nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Tulevaisuudessa voit valita minkä tahansa Volvon sähköisenä.”

Volvo Carsista tulee näin ollen ensimmäinen merkittävän kokoinen auton valmistaja, joka on asettanut itselleen takarajan, minkä jälkeen pelkällä polttomoottorilla valmistettuja autoja ei enää valmisteta.

Samuelsonin mukaan Volvo Cars on aiemmin ilmoittanut suunnitelmistaan myydä miljoona sähköistä autoa vuoteen 2025 mennessä. ”Me myös tarkoitimme sitä”, Samuelson kertoo. Tämä on se tapa, jolla Volvo aikoo tavoitteisiinsa päästä.

Volvo tulee lanseeraamaan portfolion sähköautoja kaikkiin malleihinsa. Vuodesta 2019 eteenpäin Volvo Cars myy kolmenlaisia autoja. Puhtaasti sähkömoottorilla toimivia, plug-in hybridejä ja niin kutsuttuja mietoja hybridejä, jossa pieni polttomoottori on yhdistetty isoon akkuun.

Tavoite päästä Kiinan markkinoille

Ruotsin kuudenneksi isoin yritys Volvo Cars on ollut Kiinalaisen Zhejiang Geely Holding Groupin omistuksessa vuodesta 2010. Uuden omistajan alaisuudessa siirtyminen sähköön on ollut prioriteettilistan kärjessä. Maalina on vallata maailman suurimmat, eli Kiinan, sähköautomarkkinat.

Volvo haastaa Teslan

Tesla on sähköautoyritys, jonka tavoitteena on nopeuttaa maailman siirtymistä kestävään energiaan. Vuonna 2008 lanseerattu Tesla Roadster nosti sähköautojen käytettävyyden uudelle tasolle. Roadster kiihtyi sataan kilometriin 3,9 sekunnissa ja sen toimintasäde oli 394 kilometriä latausta kohden. Tesla myi noin 2400 Roadsteria, joten sen suora vaikutus esimerkiksi ilmastonmuutokseen on verrattain pieni. Auto kuitenkin osoitti, että sähköauto voi olla bensiinikäyttöistä autoa parempi.

Jotta saadaan kuvaa Volvo Carsin päätöksen merkitystä, voidaan tehdä pieni vertaus Teslaan. Vuonna 2016 Tesla tuotti 83 922 sähköautoa. Teslan uusin malli, Model 3,  on tarkoitettu autoksi, jonka hinta on tasolla jonka ”normaali” ihminen voi saavuttaa. Mallia on tilattu ennakkoon noin 400 000 kappaletta.  Se on todella paljon enemmän kuin mitä nykyisiä malleja on myyty tähän asti.

Teslan kohdalla on kuitenkin spekuloitu kapasiteettiongelmilla, eikä vielä ole varmaa pystyykö se oikeasti tuottamaan näin paljon enemmän autoja kuin ennen. Alla olevassa kuvaajassa on verrattu Volvo Carsin automyyntiä vuodelta 2016 Teslan lukuihin. Nähdään, että päätöksellä on potentiaalia olla merkityksellinen. Teslan merkitys ei taas ole pelkästään sen omassa liiketoiminnassa, vaan siinä että se on saanut muut autonvalmistajat nopeuttamaan siirtymistään sähköautoihin.

Toivottavasti Volvon Carsin päätös saa muutkin merkittävän kokoiset toimijat liikkeelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös