Osakeanalyysit

Mitä Orava Asuntorahaston omistajien kannattaa nyt tehdä?

Kannattaako Orava Asuntorahaston omistajien laittaa oravannahat myyntiin?

Investors House tarjoaa osakevastikkeena kaksi uutta Investors Housen osaketta ja käteisvastikkeena 0,21 euroa jokaista Orava Asuntorahaston kolmea osaketta tai kolmea osakkeeseen oikeuttavaa erityistä oikeutta. Lisäksi Vaihtotarjouksen perustella saatavilla osakkeilla olisi täysi osinko-oikeus vuoden 2017 tuloksen perusteella jaettavaan osinkoon keväällä 2018.

Vaihtotarjous vastaa noin 5,4 euron arvostusta Oravan osakkeelle tämän päivä päätöskurssilla ja noin 5,7 prosentin preemiota.

Investors Housen tavoitteena on saada aikaan synergiaetuja kahden yrityksen välille. Tavoitteena on tuotto- ja kustannussynergioiden nousevan vuositasolla 1,5 – 2,5 miljoonaan euroon vuoteen 2019 mennessä, mikä tarkoittaa noin 0,16 – 0,26 euroa per osake Oravan nykyisellä osakemäärällä.

Analyysitalo Inderes pitää alustavasti näitä synergioita uskottavina ja saavutettavissa olevilta, sillä niiden saavuttamiseen riittää Oravan joukkovelkakirjalainan (korko 4,25 %) ja emoyhtiön lainojen uudelleenrahoittaminen sekä hallinnointiyhtiön korvaaminen palkkajohdolla.

Inderes uskoo myös uudistusten läpimenoon.

”Pidämme myös todennäköisenä, että IH tulee saamaan ainakin osan tavoittelemistaan uudistuksista läpi, koska nykyinen 10,4 %:n omistusosuus mahdollistaa arviomme mukaan äänienemmistön saavuttamisen Oravan yhtiökokouksessa. Pidämme siten todennäköisenä, että uudistusten takia Oravan kannattavuus tulee nousemaan ja taseperusteisesti matala arvostustaso (50 % alle Q2’17 NAV:in) korjaantumaan.”

Kannattaako siis Oravan omistajien tarttua Investors Housen tarjoukseen vai luottaa siihen, että osakkeen alhainen arvostus suhteessa nettovarallisuuteen korjaantuisi?

Jos Oravan osakkeenomistaja hyväksyy ostotarjouksen, saa sijoittaja 5,47 euron edestä välittömän korvauksen. Tällöin Oravan omistaja saa itselleen myös Oravan osakkeen mahdollisen myöhemmän nousupotentiaalin Investors Housen osakkeiden kautta, Inderes muistuttaa. Lisäksi sijoittaja pääsee Investors Housen osakkeenomistajiksi, jolloin hän hyötyvät myös Investors Housen tuotoista.

Toinen vaihtoehto on olla hyväksymättä ostotarjousta ja jäädä odottamaan, että Oravan matala taseperusteinen arvostustaso korjaantuisi Investors Housen toimenpiteiden tai Oravan omien toimenpiteiden kautta.

Oravan taseperusteinen arvostus on jopa asuntorahastoksi poikkeuksellisen alhainen, ja se johtuu yhtiön vaikeuksista.

Tämä vaihtoehto on Inderesin mukaa riskisempi, koska Investors Housen ajamiin uudistuksiin ja Oravan tuoton kääntymiseen yhtiön omilla toimenpiteillä liittyy luonnollisesti epävarmuutta.

”Mitä vähemmän IH saa tarjouksessa Oravan osakkeita, sitä suurempi riski yhtiön käänteen toteutumiseen mielestämme myös sisältyy. On myös mahdollista, että Oravan osake saattaa laskea takaisin lähelle 4 euroa, mikäli IH ei saisikaan uudistuksiaan läpi. Tässä tilanteessa osakkeenomistajat, jotka eivät ole tarttuneet ostotarjoukseen menettäisivät todennäköisesti osakkeen arvonlaskuna enemmän kuin ostotarjoukseen tarttuneet”, Inderes päättelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös