Markkinakommentit

Osakemarkkinoiden pelkokertoimet nousussa – sijoittaja, muista hajautus

Markkinoiden pelkoindeksit ovat nousussa pitkään jatkuneen nousutrendin jälkeen ja presidentti Donald Trumpin kompuroinnin vuoksi.

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksin pitkään jatkunut nousutrendi näyttää ainakin toistaiseksi taittuneen. Indeksi on ollut laskussa noin kahden viikon ajan.

Samalla huolet presidentti Trumpin kyvykkyydestä viedä läpi talousuudistuksia ovat kasvaneet.

Trumpin presidenttikautta ovat varjostaneet lukuisat vaikeudet. Venäjä-kytkösten lisäksi hänen kommenttinsa Charlottesvillen tapahtumista on saanut osakseen laajaa kritiikkiä yli puoluerajojen. Trump vähätteli Charlottesvillen väkivaltaisuuksissa äärioikeiston roolia ja syytti syyttömiä.

Presidentin vaikeuksista kertovat hänen lähipiirinsä rivien harveneminen. Viimeisimpänä oli hänen päästrateginsa Steve Bannonin erottaminen. Kato on käynyt myös liike-elämän edustajien joukoissa, sillä Jo kuusi amerikkalaisyritysten toimitusjohtajaa on lähtenyt presidentin neuvoa-antavasta talouspaneelista.

Sijoitusmarkkinat ovat odottaneet presidentiltä alennuksia yritysverotukseen ja infrastruktuuri-investointeja. Nyt on alkanut ilmetä kasvavaa epäilyä näiden toimenpiteiden toteutumista kohtaan.

Valkoisen talon sekava tilanne on osittain vienyt huomion makrotalouden luvuilta, jotka ovat jatkaneet pitkälti rohkaisevaa kehitystään sekä euroalueella että USA:ssa, toteaa Inderesin ekonomisti Marianne Palmu Inderesin aamuktasauksessa.

”Perjantain amerikkalaiskuluttajien luottamusta kuvaava Michigan-luottamusindeksi nousi elokuussa seitsemän kuukauden huippuihin, ja aikaisemmin viikolla saatiin vahvoja lukuja maan vähittäismyynnistä. Euroalueella puolestaan Q2:n talouskasvulukuja tarkistettiin hieman ylöspäin, mikä vahvisti kuvaa talouden positiivisesta kehityksestä”, Palmu toteaa.

CNN Money -sivuston sijoittajien tunnelmia seuraava Fear & Greed -indeksi on laskenut poikkeuksellisen alas, tasolle ”äärimmäinen pelko” (engl. extreme fear). Indeksin pisteluku on nyt tasolla 15, kun skaala on 0 -100:n välillä. Mitä pienempi luku, sitä enemmän markkinoilla vallitsee epävarmuus ja pelko.

Sijoittajien tunnelmien muuttumista kuvaa hyvin se, että vielä vuosi sitten Fear & Greed -indeksin lukema oli 76, eli markkinoilla vallitsi voimakas optimismi. Vielä viime viikolla lukema oli 25.

Myös osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettiä kuvaava VIX-indeksi on noussut selvästi parissa viikossa.

VIX indeksi pelkokerroin volatiliteetti sijoittaminen osakkeet

Yhdysvaltojen finanssimarkkinoilla on merkitystä.

”Yhdysvallat edustaa jotakuinkin puolta koko maailman osakemarkkinoiden markkina-arvosta. Yhdysvaltojen markkinaliikkeet määräävätkin aina isommat liikkeet osakemarkkinoilla”, toteaa Taalerin markkinakatsauksessa johtaja Samu Lang.

Huolta aiheuttaa Langin mukaan yksinkertaisesti jo pitkään jatkunut nousutrendi.

”Nousutrendi Yhdysvalloissa on jatkunut jo pitkään ja viimeisen 12 kuukautta nousu on vetänyt S&P 500 -osakeindeksin jo selvästi vuoden 2009 alusta alkaneen nousuputken yläpuolelle. Tämä huolettaa ja tuntuukin, että laskupäiville onnistutaan keksimään huomattavasti enemmän selityksiä kuin nousupäiville.”

Langin mukaan korjausliike alaspäin olisi täysin perusteltua, ilman perustelujakin. Toisaalta talousdata on kuitenkin vahvaa, korkotasot ovat poikkeuksellisen alhaalla ja yritysten tuloskertymä on lähtenyt uudestaan nousuun 2016 vuoden pehmeän jakson jälkeen.

”Vahva suuntanäkemys ei ole mielestämme järkevää nykyisessä markkinaympäristössä, koska emme usko pidempiaikaiseen laskuun”, Lang linjaa.

Lang neuvoo nyt huolehtimaan ennen kaikkea oikeanlaisesta sijoitusten hajautuksesta.

”Salkkua kannattaa turvata niin osake- kuin korkopuolellakin poimimalla sijoituskohteisiksi mahdollisimman hyvin toisiaan hajauttavia komponentteja omaisuusluokan sisällä, eikä myydä kategorisesti kaikkia riskisijoituksia käteiseksi, joka ei tuota mitään.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös