Oma talous

Yllättävä tilastotieto: Palkansaajien reaaliansiot laskivat huhti-kesäkuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palkansaajien nimellisansioiden kasvu on lähes pysähtynyt. Reaaliansiot jopa laskivat.

Palkansaajien nimellisansiot kohosivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2016 huhti–kesäkuusta vuoden 2017 vastaavaan ajanjaksoon yksityisellä sektorilla 0,5 prosenttia. Valtiolla ja kuntasektorilla nimellisansiot laskivat, valtiolla laskua oli 1,1 prosenttia ja kuntasektorilla 1,2 prosenttia.

Keskimäärin ansiot nousivat 0,1 prosenttia vuoden 2017 toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Reaaliansiot laskivat 0,7 prosenttia edellisen vuoden toiseen neljännekseen verrattuna.

Kuva: Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2017/2, vuosimuutosprosentti

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2017/2, vuosimuutosprosentti

Lähde: tilastokeskus

Reaaliansioiden kasvu on ollut hidasta lähes koko kuluvan vuosikymmenen. Nimellispalkat nousivat reippaasti viime vuosikymmenellä, mutta kasvu on hiipunut vähitellen vuoden 2008 jälkeen.

Kilpailukykysopimuksessa sovittu lomarahojen leikkaus on huomioitu ansiotasoindeksissä ja se vaikuttaa negatiivisesti valtion ja kuntasektorin ansiotasoindeksiin vuoden 2017 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Julkisen sektorin lomarahojen leikkaus näkyy valtion ja kuntasektorin ansiotasoindeksin kehityksessä. Molempien kohdalla ansiotasoindeksi laskee selvästi vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä.

Tarkasteltaessa säännöllisen työajan ansioita, näyttää tilanne palkansaajien kannalta hieman lohdullisemmalta. Säännöllisen ansion indeksi kuvaa ansiotasoindeksiä paremmin pysyvää ansiomuutosta, sillä se ei huomioi tulospalkkioita eikä työehtosopimuksiin perustuvia kertaeriä. Kilpailukykysopimuksessa sovittuja lomarahaleikkauksia ei huomioida säännöllisen ansion indeksissä.

Säännölliset ansiot nousivat vuoden 2017 huhti–kesäkuussa 0,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yksityisellä sektorilla kasvua oli 0,5 prosenttia, valtiolla 0,3 prosenttia ja kuntasektorilla 0,3 prosenttia.

Pitemmällä aikavälillä, vuosina 2010 – 2016 nopeinta nimellispalkkojen kehitys on ollut yksityisen sektorin johtajilla (ei sisällä ylintä johtoa), joiden palkat nousivat tällä ajanjaksolla lähes 22 prosenttia.

Yksityisellä sektorilla palvelu- ja myyntityöntekijöiden ansiotaso on keskimääräistä ansiotasoa alhaisempi.

Kuva: Ansioiden muutos vuosina 2010–2016 työnantajasektorin ja ammatin pääluokan mukaan

Ansioiden muutos vuosina 2010–2016 työnantajasektorin ja ammatin pääluokan mukaan

Lähde: tilastokeskus

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös