Makrotalous

Finanssipomo: ”Hölmöläisen hommaa romuttaa omaa kilpailukykyä”

​Maltillinen palkkaratkaisu olisi nyt paikallaan, sanoo Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi.

Finanssiala ry:n toimittajaseminaarissa puhunut Nordean Ari Kaperi analysoi talouden tilannetta.

Kaperin mukaan Suomella on takana menetetty vuosikymmen talouskasvun näkökulmasta. Bruttokansantuote on vasta nyt saavuttamassa kymmenen vuoden takaisen lähtötason. Se ei ole Kaperin mukaan merkityksetön asia, sillä julkisen sektorin velka on valtava.

”Olisi hölmöläisen hommaa ryhtyä nyt romuttamaan itse omaa kilpailukykyämme kun vienti on lähtenyt vähän rullaamaan.”

Kaperin mielestä Suomen kilpailukyvystä huolehtiminen tarkoin myös jatkossa on olennaisen tärkeää, jotta vientimarkkinoilta ei vedettäisi mattoa alta heti kasvun käynnistyttyä.

”Meillä on ollut monta vastuullista palkkaratkaisua ja teimme melko merkittävän eläkeuudistuksen, joka pienentää kestävyysvajettamme. Julkinen sektorin on tunnistanut ja tunnustanut rakennemuutosten tarpeen – jo sekin on iso asia. Siitä on annettava kiitosta.”

Kaperi kiittelee myös poliitikkojen ymmärrystä tilanteen vakavuudesta, mutta näkee poliitikkojen elävän ikävässä välikädessä. Jos palkansaajat ymmärtäisivät asioita poliitikkojen tavoin, olisi päätöksiä huomattavan helppo tehdä myös poliittisella tasolla.

Suomi on menettänyt viime vuosina karusti kilpailukykyään verrattuna muuhun euroalueeseen.

Suomen Pankin mukaan koko talouden vaihtosuhdekorjatuilla yksikkötyökustannuksilla mitattuna Suomen kilpailukyky pysyi 2000-luvulla finanssikriisin kynnykselle asti muuhun euroalueeseen nähden muuttumattomana. Keskimääräistä nopeampaa työkustannusten nousua vastasi keskimääräistä nopeampi tuottavuuden paraneminen.

Tuottavuuden kasvu oli Nokian ja koko sähkö- ja elektroniikkateollisuuden poikkeuksellisen hyvän kehityksen vuoksi niin voimakasta, ja se kompensoi myös jo vuosituhannen vaihteen tienoilla alkanutta vaihtosuhteen heikkenemistä.

Finanssikriisin puhkeamisen jälkeen, eli vuonna 2008, alkoivat kuitenkin ongelmat.

”Finanssikriisiä seuranneessa taantumassa Suomen kustannuskilpailukyky heikkeni, eikä tällöin menetettyä kilpailukykyä ole toistaiseksi vielä vaihtosuhdekorjattujen yksikkötyökustannustenkaan valossa pystytty kuromaan umpeen”, SP toteaa.

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös