Osakesäästäjien aamupala

Nämä tekijät voivat johtaa seuraavaan osakkeiden laskumarkkinaan

Amerikkalaisen sijoitustalo PIMCO:n analyysin mukaan laman todennäköisyys seuraavan viiden vuoden aikana on noin 70 %. Seuraavan 6-12 kuukauden aikavälille PIMCO laskee todennäköisyydeksi alle 10 %. PIMCO esittää kaksi erilaista skenaariota, miten seuraava lama (ja osakemarkkeiden laskumarkkina) voi alkaa.

PIMCO:n ensimmäisen skenaarion mukaan talouskasvu jatkuu USA:ssa 2 prosentin tasolla ja inflaatio alle Fedin tavoitetason, minkä seurauksena korkojen normalisoituminen on hidasta. Fedin Yellenin korvaajaksi tulee aikanaan osaamattomampi henkilö, joka käyttää rahapoliittisia välineitä tehottomammin. USA:n poliittinen päätöksenteko jatkuu epämääräisenä, joten finanssipolitiikan puolelta ei tule toivottavaa vetoapua taloudelle. Kyseisen ympäristön vallitessa iskee ulkopuolinen shokki (esim. Korean sota tai öljyn hinnan nopea kallistuminen), mikä aiheuttaa korjausliikkeen osakemarkkinoille ja romahduttaa USA:n kuluttajaluottamuksen. USA ei pysty vastaamaan kunnolla epävarmuuteen rahapoliittisin tai finanssipoliittisin toimin kyseisessä ympäristössä, vaan seurauksena on pitkään jatkuva taantuma.

Toisen skenaarion mukaan lama iskee nopeammin, mutta myös nousu alkaa aiemmin. Sen voisi aiheuttaa Yhdysvaltain talouden ylikuumentuminen, mikä olisi seurausta finanssipoliittisesta elvytyksestä. Kyseisessä tilanteessa kotitalouksien kulutus kasvaisi huomattavasti, mikä johtaisi inflaation selvään kohoamiseen. Fed joutuisi nostamaan ohjauskorkoa nopeassa tahdissa, mikä johtaisi lamaan. Tässä skenaariossa Fedillä olisi ensimmäistä skenaariota paremmat elvyttämismahdollisuuden korkojen ollessa laman tullessa ylempänä, jonka ansiosta lama jäisi ensimmäistä skenaariota lyhytkestoisemmaksi.

Kummankin skenaarion vaikutukset näkyisivät nopeasti niin euroalueella kuin Suomessakin. On hyvä muistaa, että myös euroalueen tilanne on haastava äkillisen talouden epävarmuuden tilanteessa. Euroopan keskuspankin ohjauskorko on laskettu nollaan, joten rahapolitiikan puolella on varsin heikosti elvytysvaraa. Euroalueen talouksien tulisikin nykyisessä nollakorkoympäristössä (ja elpyvässä taloustilanteessa) tehdä yhä rohkeampi päätöksiä seuraavan talouskriisin varalle.

PIMCO antaa myös neuvoja siihen, miten sijoittajan tulisi toimia epävarmassa tilanteessa. Sijoittajan tulisi keskittyä yhtiöiden arvostustasojen arviointiin, pääoman säilyttämiseen, suhteelliseen hinnoitteluun ja globaaleihin sijoitusmahdollisuuksiin (mukaan lukien kehittyvät maat).

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

https://www.osakeliitto.fi/jasenyys/liity-jaseneksi/

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös