Markkinakommentit

Nordean päästrategi: Voittoja kotiin osakkeista – kohonneita odotuksia vaikeampi ylittää

Sijoittajien odotukset ovat osakemarkkinoilla nousseet, mikä lisää riskejä ja pienentää tuottoja jatkossa, arvioi Nordean Varallisuudenhoidon päästrategi.

Sijoittajien odotukset ovat osakemarkkinoilla nousseet, mikä lisää riskejä ja pienentää tuottoja jatkossa, arvioi Nordean Varallisuudenhoidon päästrategi Lippo Suominen.

Markkinoiden ja talouden pitkään jatkuneen nousun jälkeen näyttää siltä, että finanssikriisin varjot ollaan vihdoinkin jättämässä taakse, Suominen toteaa Nordean viikkoraportissa.

”Kuluttajien ja sijoittajien uskon ja luottamuksen palautuminen hyvä uutinen talouden ja markkinoiden näkymille. Luottamuksen kasvu aiheuttaa helposti positiivisen kierteen, jossa talouden paraneminen ruokkii kulutuksen kasvua, mikä taas piristää taloutta. Samoin osakkeiden nousu rohkaisee kuluttajia entisestään”, päästrategi toteaa.

Yleinen luottamuksen nousu yhdistettynä talouden hyvään uutisvirtaan on siivittänyt osakemarkkinat syksyllä roimaan ylämäkeen.

Sijoittajien odotukset nousseet

Suomisen mukaan nousua ovat tukeneet maailman talouden hyvä veto ja yritysten tulokset, jotka ovat tänä vuonna kovimmassa kasvussa viiteen vuoteen.

”Kun myös keskuspankit ovat tehneet selväksi, että ne eivät omilla toimillaan tule markkinoiden ja talouden nousua hyydyttämään, on sijoittajilta ollut sokka irti ja ralli poikkeuksellisen voimakasta. Hyvä uutinen on, että samat tekijät ovat osakkeiden tukena myös jatkossa.”

Nousulla on kuitenkin kääntöpuolensa. Sijoittajien odotukset ovat nousseet reippaasti.

Suomisen mukaan talous‐ ja tulosuutisten on aiempaa vaikeampi ylittää kohonneet odotukset. Tämä hillitsee nousutahtia jatkossa ja tekee markkinat herkemmiksi korjausliikkeelle.

”Mitenkään kirkossa kuulutettua korjausliike ei kuitenkaan ole, sillä historia on osoittanut, että myönteiset tunnelmat voivat jatkua pitkäänkin”, päästrategi toteaa.

Markkinaheilahteluja on Suomisen mukaan mahdoton ennustaa, mutta vahvan nousun jälkeen nyt on hyvä aika edetä markkinoilla aiempaa vähemmällä vauhdilla.

Nordea suosii edelleen osakkeita, mutta pienentää ylipainoa marraskuuhun lähdettäessä.

”Nostimme osakkeet reiluun ylipainoon syksyyn lähdettäessä, ja nyt vahvan rallin jälkeen otamme voittoja kotiin. Suosimme edelleen osakkeita, mutta pienennämme ylipainoa”, Suominen toteaa.

Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovat Nordean osakesuosikkeja, kun talous ja tulokset ovat yllättäneet myönteisesti. Japani on peruspainossa maan talouden elpyessä. Pohjois‐Amerikka jatkaa ali‐painossa.

Maailma on tällä hetkellä ”äärimmäisen yritysystävällinen”

Kotimaiset osakkeet ovat Nordean suosituksissa peruspainossa. Suomi-osakkeiden keskimääräinen P/E-kerroin on 17.

Lippo Suominen kertoo SalkunRakentajalle, että kotimaisten osakkeiden arvostustaso ei ole kuitenkaan hälyttävän korkea. Perinteisesti Suomen osakemarkkinoiden arvostustasot ovat hiukan eurooppalaista arvostustasoa korkeammat.

Odotukset ovat kuitenkin kotimaisten yhtiöstä aika korkealla ja markkinoilla reagoidaan herkästi Suomi-yhtiöiden pettymyksiin. Suomisen mukaan kolmannen kvartaalin tuloskausi jälleen osoitti tämän.

Suomisen mukaan päällimmäiseksi havainnoksi tuloskaudesta jäi tulospettymys, tosin yhtiökohtaiset erot ovat suuria.

Yhdysvalloissa keskimääräinen P/E-kerroin on 18, mikä on hiukan yli pitkän aikavälin keskiarvon.

Suomisen mukaan rakenteelliset tekijät ovat vieneet tulokset kasvuun. Näitä rakenteellisia tekijöitä ovat esimerkiksi globalisaatio, matalat hintapaineet, robotisaatio ja alhainen korko. Maailma on myös tällä hetkellä äärimmäisen yritysystävällinen, Suominen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös