Asunnot ja kiinteistöt

Ulkomaalaiset sijoittajat nostaneet asumisen hintaa

Vuokra-asuntojen ulkomaalaisomistuksessa piilee riski, varoittaa vuokranantajien etujärjestö.

Kansainvälisten sijoittajien rynniminen Suomen asuntomarkkinoille on kasvanut rajusti. Vuokralaisten kannalta riskinä on lisääntyvä epävarmuus niin asumiskustannusten kehityksen kuin sopimusasioiden suhteen, muistuttaa Vuokralaiset ry.

Etujärjestön mukaan ulkomaalaisten kiinteistösijoittajien kiinnostus vuokramarkkinoihimme kertoo vakaasta kassavirrasta eli toiminnan tuottavuudesta omistajan näkökulmasta. Asukkaalle se merkitsee kallista asumista.

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta Suomeen lisäävät vapaat ja hyvin toimivat markkinat. Vuokralaiset ry:n mukaan olennainen osa vuokramarkkinoiden toimivuutta on, että suomalaiset pitävät tunnetusti kiinni sopimuksista ja maksavat vuokran säännöllisesti. Yhteiskunnan näkökulmasta asumistuen määrä jatkaa kasvuaan ja tukirahat virtaavat aiempaa useammin myös maan rajojen ulkopuolelle.

“Ulkomaisista sisarjärjestöistämme saadulla kokemuksella olemme toistuvasti tuoneet esiin, että ulkomainen omistus lisää riskiä kiinteistöjen kunnossapidosta tinkimiseen tuottotavoitteiden takia”, sanoo toiminnanjohtaja Anne Viita

Vuokralaiset ry:n näkökulmasta kiinnostava kysymys on se, miksi tuotantomäärät eivät nouse kysynnän kasvamisen suhteessa. Vaikka kohtuuhintaisen asuntotuotannon määrät ovat hyvässä kasvussa, paikataan nyt vasta aiempien vuosien tuotantovajetta.

Kovanrahan asuntotuotanto on syönyt kohtuuhintaisten toimijoiden mahdollisuuksia tuottaa asuntoja, koska paremmin tuottavia kohteita rakennetaan ja suositaan tuotannossa.  Kunnat kaavoituksessaan osoittavat mieluusti tontit kovanrahan asuntotuotantoon ”hyvien veronmaksajien” kodeiksi.

Uudiskohteissa asuntoja kuitenkin myydään tukkukauppana ja alennettuun hintaan sijoittajille, joista osa on myös ulkomaisia. Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus on vahva merkki epätasapainoisista vuokramarkkinoista.

“Valtion tulisi entistä enemmän tukea ARA-tuotannon syntymistä kasvukeskuksiin. Vain sillä tavalla varmistetaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääntyminen markkinoilla ja asumisen kustannusten kohtuullisena pysyminen pitkällä tähtäimellä. Tuotannon avulla hillitään myös asumistukimenojen kasvua”, painottaa Sirkka-Liisa Kähärä.

 

1 kommentti
Avatar
Bernstein 23.2.2018
| |
Ulkomaiset sijoittajat myös laskevat asumisen hintaa, kun niille menee jostain syystä pupu pöksyyn. Vihaisia lintuja meni niille juuri pöksyyn ja hinnasta "viisaat itämaan potkas poies puolikkaan". Ja sen verran pitäisi olla demaria ja kommaria porvarihallituksessakin, että ymmärtäisi lopettaa asuntosijoittajien tukemisen verovaroilla. Ne ulkomaisetkin lähtis silloin siltä istumalta.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös