Oma talous

4 tapaa, jotka ilmiantavat hyvän johtajan

Mistä hyvä johtaja on tehty? Voimme tunnistaa hänet näistä neljästä tavasta.

Hyvä johtajuus on yksi organisaation tärkeimmistä kulmakivistä ja sen toiminta kärsii huonosta johtajasta. Tunnistat huonon johtajan näistä viidestä piirteestä.

Kun yhteiskuntamme tuntuu pistävän enemmän painoarvoa ulkoisille saavutuksille, hyvän johtajan on aloitettava työ sisäpuolelta. Hyvä johtajuus on päättymätön matka, eikä siihen voi esittää takuuvarmaa reseptiä. Se on jatkuvasti kehittyvä oppimisen ja kasvun prosessi, eikä hyvät johtajat lopeta kehitystään koskaan.

Inc. -sivusto on kerännyt kasaan neljä tapaa, joista voimme tunnistaa hyvän johtajan.

1. Hyvä johtaja kieltäytyy arroganssista

Yhteiskuntamme sijoittaessa paljon arvoa ulkoisiin saavutuksiin luonteenpiirteet, kuten nöyryys, voidaan tulkita virheellisesti heikkoudeksi.

Washington Post -lehti raportoi College of Charleston -koulussa teetetystä tutkimuksesta, jonka mukaan 56 prosenttia viides- ja kuudesluokkalaisista uskoo, että nöyrät ihmiset ovat ”noloja, surullisia, yksinäisiä tai ujoja”. Kun aikuisia pyydetään kertomaan heidän kokemuksiaan nöyryydestä, ”he kertovat usein tarinan ajasta, jolloin heitä nöyryytettiin julkisesti”.

Tämä käsitys ei voisi olla kauempana totuudesta.

Bradley Owensin ja David Hekmanin uraauurtava tutkimus ilmentää The Postin mukaan, että nöyrä johtaja ei ole keskittynyt pelkkään menestykseen.

Hän tarkkailee jatkuvasti kehitystään, uudistaa ja päivittää suunnitelmiaan uusien tilanteiden ja tietojen valossa sekä tunnistaa, että hänellä ei ole kaikkia vastauksia. Hän pyytää palautetta ja rohkaisee alaisiaan tekemään aloitteita ja juhlistaa muiden saavutuksia enemmän kuin omiaan.

Tästä saammekin osuvamman kuvan nöyryydestä. Kuten tutkijatkin ovat saaneet selville, nöyryys ei heikennä johtajan valtaa. Pikemminkin, se antaa johtajille enemmän joustavuutta siihen, miten he käyttävät valtaansa.

Johtajat, joilla on nöyrä asenne välttävät kiusauksen reagoida valtataisteluihin, joissa heidän tulisi pönkittää omaa egoaan tai alistaa muita ihmisiä. Sen sijaan, he käyttävät sisäistä vahvuuttaan, suoraselkäisyyttään, tunneälyään ja itsekontrollia johtajuuden apuna.

2. Hyvä johtaja osaa hyödyntää muiden viisautta

Jos olet huoneen älykkäin henkilö, olet väärässä huoneessa.

Älykäs johtaja imee itseensä muiden viisautta tiedostaen, että hän ei ole aina oikeassa. Hän käyttää hyväkseen muiden viisautta ja kehittyy näin johtajana – ja ihmisenä.

3. Hyvä johtaja harjoittaa malttia

Johtaja, joka harjoittaa kärsivällisyyttä eikä vihaa, saa vähemmän huomiota ja kiitosta, kuin karismaattinen johtaja, jolla on kunnioitusta herättävä läsnäolo, mutta lyhyet hermot.

Tutkimuksen mukaan kärsivälliset ihmiset kokevat vähemmän masennusta, negatiivisia tunteita, he selviytyvät paremmin stressaavissa tilanteissa ja tuntevat enemmän kiitollisuutta sekä parempaa yhteyttä toisiin ihmisiin. Toinen tutkimus esittää, että kärsivälliset ihmiset ovat tyytyväisempiä kun he saavuttavat tavoitteensa, kuin kärsimättömät ihmiset.

4. Hyvä johtaja on itsetietoinen

Harvard Business Reviewin raportoimassa tutkimuksessa ryhmä, jossa oli vähän itsetietoisia jäseniä kärsi merkittävästi; he tekivät ”huonompia päätöksiä, harjoittivat vähemmän koordinaatiota ja konfliktinhallintaa”.

Itsetietoinen johtaja osaa ottaa askeleen taaksepäin ja katsoa isompaa kuvaa sekä käsiteltävän asian molempia puolia. Hän pystyy kohtaamaan omia ja muiden ihmisten tunteita ja käyttää tunneälyä apunaan organisaation tai henkilökohtaisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös