Oma talous

7 tapaa rauhoittaa mielesi arjen kiireen keskellä

Tuntuuko sinusta joskus siltä, ettet saa rauhoitettua mieltäsi millään? Nämä seitsemän harjoitusta rauhoittaa mieltäsi ja vähentää stressiä.

Oletko koskaan huomannut, että rentoudut, kun huomiosi kiinnittyy johonkin muuhun kuin mielessäsi pyöriviin ajatuksiin, murheisiin tai työasioihin? Voit rauhoittaa mieltäsi, kun tuot huomion aisteihisi ja kehoosi.

Kun kiinnität huomiosi aisteihisi, menneisyyden huolet tai stressi tulevaisuudesta väistyy pois mielestäsi. Näiden harjoitusten säännöllinen harjoittelu parantaa keskittymiskykyä, lisää luovuutta ja niiden avulla kommunikoit tehokkaammin ja käsittelet epäonnistumisia paremmin (4 syytä, miksi Mindfulness auttaa menestymään).

Lifehack-sivusto paljastaa seitsemän keinoa, miten voit rauhoittaa mieltäsi arjen kiireen keskellä. Tuot yksinkertaisesti huomiosi takaisin kehoosi ja aisteihisi.

1. Tuo huomio hengitykseesi

Tiesitkö, että hengitämme usein väärällä tavalla? Hengitämme itse asiassa noin 25 920 kertaa päivässä, joten on hyvä opetella tekemään se oikein. Stressi ja kiire voi saada meidät hengittämään pinnallisemmin, emmekä saa tällöin tarpeeksi happea.

Kokeile tätä: Hengitä syvään sisään. Pidä suusi auki ja hengitä ilmaa suoraan vatsaasi ja tunne kuinka se laajenee. Hengitä ulos ja tee sama uudelleen muutaman kerran.

2. Tarkkaile 5 asiaa tai tavaraa 

Valitse läheisyydestäsi viisi tavaraa. Nämä voi olla mitä tahansa ympäristössäsi; tuoli, kynä, ikkuna tai taivaalla oleva pilvi. Tutkaile tätä tavaraa tai asiaa muutaman minuutin ajan, ikään kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa. Tämä on oiva harjoitus tehdä vaikkapa matkalla töihin.

3. Käytä hajuaistiasi

Oletko kiinnittänyt tarkemmin huomiota, miltä kotonasi tai työpaikallasi tuoksuu? Seuraavan kerran, kun menet kotiisi, haista miltä siellä tuoksuu. Tuoksuta myös esim. kukkia, hedelmiä tai jotain ruokaa.

4. Kuuntele tarkemmin

Kuuntele viittä eri ääntä ympäristössäsi. Esimerkiksi lintujen laulua, ihmisten naurua tai liikenteen ääniä.

5. Rauhallinen kävely

Kiinnitä huomiosi aisteihisi seuraavalla kerralla, kun kävelet. Kiinnitä huomiota mm. näihin asioihin:

  • Miltä ympäristössäsi näyttää, mitä kuulet ja voit haistaa?
  • Miltä taivas näyttää ja liikkuuko esim. pilvet nopeasti?
  • Minkälainen sää on, miltä tuuli tuntuu vasten vaatteitasi?
  • Miten kehosi liikkuu ja miltä hengitys tuntuu?

Tietoinen kävely rauhoittaa mieltäsi ja tunnet olosi energisemmäksi. Itse asiassa verenpaineesi laskettua myös nivelesi voivat paremmin.

6. Kiitollisuus

Negatiivisuus voi ottaa vallan elämästämme. Onneksi siihen on olemassa vastalääke. Ajattele, mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi ja mistä olet kiitollinen. Sinulla on paljon asioita elämässäsi, mistä olla kiitollinen.

Kirjoita lista asioista paperille, mistä olet kiitollinen ja laita paperi paikkaan, mistä löydät sen helposti. Voit katsoa paperia päivän päätteeksi tai jos sinulla on hyvin negatiivinen olo.

7. Lopuksi reflektoi tekemiäsi harjoituksia

Miltä tuntui kiinnittää huomiosi aisteihisi? Huomasitko fyysisiä muutoksia kehossasi? Mitä tunteita tunsit? Tunsitko olosi paremmaksi tai huonommaksi? Reflektoi kokemuksiasi puolueettomasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös