Makrotalous

Kauppasodan uhka on todellinen

Kaksi maailman suurinta taloutta suunnittelee toisiaan vastaan tuontitulleja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi torstaina kiinalaisille tuotteille Valkoisen talon mukaan tullit vastatoimena amerikkalaisen teknologian kopioinnille.

Trumpin mukaan tuontitullit koskisivat 50–60 miljardiin arvosta kiinalaistuotteiden tuontia. Valkoisen talon ja Trumpin erilaisille luvuille ei tarjottu Yhdysvaltain hallinnosta selitystä torstaina.

Valkoisen talon mukaan tullit kohdistetaan aloille, joilla Kiina on pyrkinyt hankkimaan epäreilua kilpailuetua. Niihin kuuluu kymmenen alaa, jotka Kiinan johto on nimennyt ensisijaisen tärkeiksi kehittämiskohteiksi, muun muassa robotiikka, lentokone- ja raideliikenneteollisuus sekä sähköajoneuvot.

Tullit astuvat voimaan vasta kahden kuukauden kuluttua, joten tarkka tuotelista muotoillaan myöhemmin

Kiinan vastareaktio tuli nopeasti – vain muutamia tunteja sen jälkeen, kun Trump oli ilmoittanut Kiinaan kohdistuvista kaupan rajoitteista.

Kiina ilmoitti, että vaikkei se halua ryhtyä kauppasotaan, ei se pelkää tehdä niin. Kiinan kauppaministeriö esitti varoituksensa sen jälkeen, kun maa oli kertonut mahdollisista vastatoimista Yhdysvaltain määräämille teräs- ja alumiinitulleille.

Kiina suunnittelee tulleja amerikkalaisille tuontituotteille ainakin kolmen miljardin dollarin arvosta. Noin 15–25 prosentin tullit kohdistuisivat muun muassa Yhdysvalloista tuotavalle sianlihalle, teräkselle, viinille ja hedelmille. Kaikkiaan tulli uhkaa yli 120 yhdysvaltalaista tuotetta.

Kiina kohdistaa tullit sellaisille amerikkalaisille tuotteille, joiden tuotanto on keskittynyt Trumpin ja republikaanien vahvan kannatuksen osavaltioihin.

Kiinalaisten ilmoittama kolmen miljardin dollarin vastatoimi on selvästi USA:n 60 miljardin dollarin pakotteita alhaisempi. Ensimmäinen vastatoimi saattaa kuitenkin olla vain alkusoittoa, sillä kauppaministeriön mukaan Kiina toteuttaa toimenpiteitä yhdysvaltalaisia tuontituotteita vastaan kahdessa vaiheessa, elleivät maat pääse sopimukseen kaupasta.

Nordean mukaan Trumin ilmoitus Kiinaan kohdistuvista tulleista on pahimpiin uhkakuviin verrattuna kuitenkin lähinnä varoituslaukaus.

”Tullit koskisivat enintään 60 miljardin dollarin arvoista osuutta, kun Kiinan tuonti Yhdysvaltoihin on kokonaisuudessaan noin 500 miljardin dollarin luokkaa. Summa voi olla pienempikin, koska alustava lista paljastetaan 15 päivän kuluessa. Tämän jälkeen neuvotteluille ja teollisuuden toiveiden toteutumiselle on jätetty 30 päivää aikaa ennen lopullisen listan julkistusta”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös