Makrotalous

PTT: Kauppasota romuttaisi nousukauden

Presidentti Trumpin talouspolitiikka on lisännyt merkittävästi maailmantalouden riskejä, arvioi Pellervon taloustutkimus.

Finanssikriisin pitkä varjo on väistymässä ja kaikki keskeiset talousalueet ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin, toteaa PTT ennustekatsauksessaan.

PTT:n mukaan euroalueen talous on parantanut koko ajan kasvuvauhtiaan ja yltää tänä vuonna 2,5 prosenttiin. Yhdysvaltojen talouskasvu hidastui selvästi vuoden 2015 alun jälkeen, mutta on nyt toipunut ja yltää veronalennusten siivittämänä 2,7 prosentin kasvuun.

Myös Kiinan talous kärsi todennäköisesti samaan aikaan lievästä taantumasta, vaikka viralliset kasvuluvut eivät sitä näytäkään. Tänä vuonna Kiinan talous kasvaa taas yli 7 prosenttia.

Tänä vuonna koko maailmantalouden tuotannon kasvu yltää PTT:n mukaan noin 4 prosenttiin, mikä on selvästi yli pidemmän ajan keskimääräisen kasvun.

Uuden varjon maailmantalouteen tuovat kuitenkin Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit ja niistä seuraavat mahdolliset vastatoimet EU:n ja Kiinan taholta.

PTT:n mukaan Yhdysvaltojen viimeaikainen toiminta on muutenkin lisännyt maailmantalouden riskejä.

”Finanssipolitiikan löyhentäminen veronalennuksin ei ole järkevää talouden kasvaessa muutenkin nopeasti. Kun tähän lisätään rahoitusmarkkinoiden regulaation purkaminen ja jo ennestään korkeat varallisuusarvot, on talouden ylikuumenemisen ja sitä seuraavan taantuman riski ilmeinen”, PTT toteaa.

Toteutuessaan tällaiset riskit iskevät kansainväliseen talouteen laajasti ja nopeasti.

”Rahoitusmarkkinoiden regulaatiossa ja toteutuksessa tarvitaan globaalisti yhdenmukaisia ratkaisuja”, PTT vaatii.

Välittömämpi riski on kuitenkin PTT:n mukaan Trumpin hallinnon populistinen kauppapolitiikka.

”Yksittäiset Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit vahingoittaisivat eniten Yhdysvaltojen omaa taloutta, eikä niillä ole suurta vaikutusta maailmantalouden kasvuun. Mutta mikäli muut maat alkavat vastatoimena korottaa omia tullejaan, vaikutukset näkyisivät maailmallakin. Välittöminä vaikutuksina nähtäisiin maailmankaupan kasvun hiipuminen ja investointien väheneminen. Tuotteiden hintojen nousun myötä myös kulutuksen kasvu hidastuisi. Maailmantalouden nousukausi lopahtaisi siihen.”

Trumpin asettamilla terästulleilla ei ole PTT:n mukaan Suomeen suuria suoria vaikutuksia, mutta kauppasodan eskaloitumisella olisi hyvin negatiivinen vaikutus myös Suomelle.

”Ennusteen kasvusta lähes prosenttiyksikkö tulee suoraan nettoviennistä ja vientiä palvelevista investoinneista. Maailmankaupan häiriöt veisivät äkkiä viennin kasvun ja tuotannolliset investoinnit pienenisivät. Lisäksi tällä olisi myös negatiiviset kerrannaisvaikutukset kotimaantalouteen.”

Kauppasodassa ei olisi voittajia. PTT:n mukaan kaupasta riippuvaisemmalla Euroopalla on kuitenkin enemmän hävittävää.

”Poliittisista paineista huolimatta EU:n ei kannattaisi lähteä vastatoimiin korottamalla omia tullejaan ja ajamaan tilanteen vastatoimien kierteeseen. Järkevämpi ratkaisu olisi jättää Yhdysvallat kiukuttelemaan yksin, viedä tullit WTO:n käsittelyyn ja jatkaa kansainvälisen kaupan kehittämistä muiden maiden kanssa” PTT suosittelee.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös