Sijoitusuutiset

Turun Sanomat: Rahoituksen professori ihmettelee Solidiumin Nokia-kauppoja

Valtion sijoitusyhtiö Solidium teki merkittävän panostuksen pian 5G-mobiiliverkoista hyötyvään Nokiaan.

Valtion täysin omistama sijoitusyhtiö Solidium kertoi hankkineensa 3,3 prosenttia Nokian osakkeista noin 844 miljoonalla eurolla. Osakkeet on hankittu markkinoilta alkuvuoden aikana. Nokia muodostaa hankintojen jälkeen noin 11 prosenttia Solidiumin osakeomistuksista, joiden yhteisarvo on noin 8,4 miljardia euroa.

Solidiumista tuli näin selvästi suurin Nokian kotimainen omistaja.

Solidium on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka kertoo omistavansa vähemmistöosuuksia kansallisesti merkittävissä pörssinoteeratuissa yhtiöissä. Solidium on omistajana kahdessatoista pörssilistatussa yhtiössä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana. Sijoitusyhtiön sijoitusvarallisuuden arvo on peräti 9,0 miljardia euroa.

Solidium kertoi samalla myös myyneensä tänään nopeutetussa tarjousmenettelyssä suomalaisille ja kansainvälisille instituutiosijoittajille 10,6 miljoonaa Sampo Oyj:n A-osaketta, eli noin 1,9 prosenttia Sammon ulkona olevista osakkeista myyntihintaan 44,10 euroa osakkeelta.

Noin 467 miljoonan euron myyntitulot Solidium aikoo käyttää pääasiassa uusiin osakesijoituksiin ja syyskuussa 2018 erääntyvän joukkovelkakirjalainan takaisinmaksuun.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius ihmettelee sijoitusyhtiön Nokia-kauppoja.

”On vähän erikoinen ratkaisu, että yhtä yritystä ostetaan näin suurella summalla. Sammon myynti oli hajautuksen kannalta järkevää, mutta näin iso Nokian osto sotii hajauttamisen ajatusta vastaan”, Rothovius kertoi Turun Sanomille.

Professori epäilee, että Nokia-ostoilllaan valtio haluaa varmistella Nokian pysymisen suomalaisena.

Nokia odottaa tulossa olevilta 5G-mobiiliverkoilta kasvumahdollisuuksia. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi helmikuun lopulla Barcelonan matkapuhelinalan messuilla, että yhtiö on solminut tänä vuonna kymmenen uutta 5g-pilottisopimusta operaattoreiden kanssa.

5G-verkkojen käyttöönotto alkaa toden teolla ensi vuonna, kun luvassa on myös 5G-verkoissa toimivia mobiilipäätelaitteita. Tätä ennen ensimmäisten 5G-päätelaitteiden odotetaan olevan kotikäyttöön tarkoitettuja 5G-yhteyden Wi-Fi-verkoksi jakavia modeemireitittimiä.

Rothoviuksen mukaan markkinoilla uskotaan, että Nokialla on kilpailijoitaan paremmat asemat 5G-verkkojen markkinoilla.

Nokia aikoo esitellä Mobile World Congressissa erityisesti 5G-tukiasemaradioitaan, tarjoamiin kokonaisratkaisuja sekä ratkaisuja operaattoreilla palveluiden luomiseen ja hallintaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös