Oma talous

Nämä seikat ansioluettelossa saavat hälytyskellot soimaan

Työnantajalla on muutama sekunti aikaa silmällä cv läpi, ennen kuin hän päättää pääseekö hakija jatkoon. Mitä asioita ansioluettelossa kannattaa välttää?

Hyvän ansioluettelon eli cv:n laatiminen on taitolaji. Menestyksekkään cv:n laadintaan on onneksi olemassa paljon ohjeita, joilla ansioluettelon saa edustavaan kuntoon.

Työnantajat saattavat saada satoja työhakemuksia hakiessaan uutta työntekijää yritykseensä ja heillä on vain muutama sekunti aikaa silmäillä yksi cv läpi. Mitä kaikkea työnantajat pitävät silmällä valitessaan henkilöitä jatkoon?

Entrepreneur-sivusto paljastaa neljä varoitusmerkkiä, joiden ansioista ansioluettelo päätyy usein roskiin.

1. Työpaikka vaihtuu liian usein

Henkilöstön palkkaaminen on yritykselle kallis prosessi. Uuden työntekijän kouluttaminen on yritykselle investointi, jonka jälkeen voi kestää jopa kuusi kuukautta ennen kuin uusi työntekijä on oppinut roolinsa täysin.

Työnantajan näkökulmasta työntekijät, jotka vaihtavat työpaikkaa seitsemän tai kahdeksan kuukauden välein kannattaa karttaa. Hyppely työpaikasta toiseen voi kieliä siitä, että hakija ei pysty sitoutumaan yhteen työpaikkaan, hän tylsistyy helposti tai ei yksinkertaisesti onnistu pitämään työpaikkaa pitkään.

2. Pitkät ajanjaksot ilman töitä

Työnantajat pitävät silmällä pitkiä ajanjaksoja, jolloin hakija ei ole ollut työelämässä. Aukot cv:ssä voivat olla varoitusmerkkejä, mutta eivät välttämättä ole huono merkki. Joskus ihmiset ottavat taukoja hoitaakseen lapsia tai vanhempiaan tai he palaavat koulun penkille.

Hälytyskellot alkavat soimaan, jos ehdokas ei pysty selittämään, miksi hänellä on ansioluettelossa pitkiä ajanjaksoja, jolloin hän ei ole ollut töissä. Piilotteleeko työnhakija jotain?

3. Oikeinkirjoitus, kielioppi ja kielenkäyttö

Ansioluettelossa ei passaa olla kirjoitusvirheitä. Oikeinkirjoitukseen, kielioppiin ja kielenkäyttöön kannattaa kiinnittää paljon huomiota. Kirjoitusvirheitä täynnä oleva cv ei anna kovin säntillistä ja huoliteltua kuvaa työnhakijasta. Herää kysymys, onko hän näin huolimaton myös tehdessään töitä?

Kielenkäyttöön kannattaa myös panostaa. Työnantaja haluaa nähdä, että osaat kommunikoida sujuvalla tavalla. Cv:n sekaan ei kannata laittaa tietoa lapsista tai perheestäsi, sillä se antaa epäammatillisen kuvan. Itseään kannattaa kehua sopivassa määrin, mutta ei yliampuvasti, ettet kuulosta ylimieliseltä.

Oikotie neuvoo välttämään cv:ssä myös näitä asioita:

  • Älä kerro cv:ssä siviilisäädystä tai esimerkiksi mitä uskontokuntaa edustat.
  • Harrastuksista kannattaa mainita vain, jos niillä on merkitystä työn kannalta.
  • Suosittelijat selviävät kysymällä ja niitä on turha kirjoittaa ylös.
  • Vältä tarpeettomia sanoja, kuten puhelinnumeron edessä sana ”puhelin” tai sähköpostiosoitteen edessä ”email”.
  • Valitse helppolukuinen fontti, äläkä kikkaile liian erikoisilla kirjasintyypeillä.
  • Älä selittele, miksi sinut tulisi valita tähän työpaikkaan. Anna kokemuksesi puhua puolestasi.
  • Oma kuva on hyvä liittää ansioluetteloon, muttei ole pakollista.

4. Tuloksien puute

Hyvän ansioluettelon pitäisi näyttää todisteita menestyksekkäästi etenevästä urasta. Työtehtävien ja työnkuvausten tulisi kasvaa ajan myötä. Työnantajan näkökulmasta on hälyttävää, jos ehdokas ei pysty osoittamaan tuloksia hänen työpanoksestaan tai jos hänen työnimikkeet ja tehtävät yllättäen vähenevät.

Ansioluettelossa kannattaa kuvata tarkemmin, mitä olet tehnyt edellisissä työpaikoissa, eikä listata vain työnimikkeitä. Työnantajan kannalta tämä osoittaa, että olet saavuttanut edellisessä työpaikassa muutakin kuin vain perustyönkuvaan liittyvät tehtävät.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös