Talouden trendit

Viinaralli hiipuu – yhä harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia

Suomalaisten rahankäyttö Virossa on viime vuosina kutistunut samalla, kun yhä harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia.

Alkuvuodesta 2018 alkoholin maahantuonti näyttäisi edelleen harventuneen, kertoo Kaupan liitto.

Kansainvälisen verkkokaupan puristuksessa ja kuluttajatuotteiden hintaeron kaventuessa Viron matkailu voi kehittyä entistä palveluvetoisemmaksi. Aivan viime vuosina palvelujen osuus matkabudjetista onkin alkanut kasvaa.

Vuonna 2014 Viron matkaajista 81 prosenttia toi matkaltaan alkoholia ja viime vuonna enää 69 prosenttia. Viinarallin vähentyminen näkyy myös tavaroiden ja palveluiden euromääräisessä kokonaiskulutuksessa. Kun alkoholiostoksille matkustavien matkabudjetti on selvästi keskimääräistä suurempi, maahantuonnin harveneminen on rokottanut myös suomalaisten kulutusta Virossa.

Viime vuonna suomalaiset käyttivät arviolta noin 625 miljoonaa euroa tuote- ja palveluostoihin Virossa, kun vuonna 2014 kokonaiskulutus oli 716 miljoonaa euroa.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen arvioitiin ennakkoon vaikuttavan myös Viron viinaralliin. Kaupan Liiton mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista vetää johtopäätöksiä sen vaikutuksista, mutta Kaupan liiton tilaamien rajahaastatteluiden perusteella alkuvuodesta 2018 alkoholin hakureissut harvenivat edelleen.

Uusi alkoholilaki tuli voimaan kokonaisuudessaan 1.3.2018.

Kaupan alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettiin 1.1.2018 lukien 5,5 prosenttiin ja vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistui. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupat, kioskit ja huoltamot saavat myydä myös esimerkiksi A-olutta, vahvaa siideriä ja myös väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia.

Alkojen aukioloaika piteni tunnilla aiemmasta klo 20:stä kello 21:een. Alkot voivat jatkossa järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.

Yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A-, B- tai C-lupia ei enää ole 1.3.2018 lukien. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Alkoholijuomien myyntiä koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt eli ravintoloista saa ostaa samoja alkoholijuomia kuin kaupoista klo 9-21 joka päivä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös