Indikaattorit

Suomen talouden luottamusindikaattorit yhä korkealla

Kaupan luottamus nousi, teollisuudessa ja rakentamisessa pientä laskua, kertoo Elinkeinoelämän Keskusliitto.

EK:n laatiman luottamusindikaattorin mukaan teollisuuden luottamus oli toukokuussa selvästi keskimääräistä vahvempaa. Varastojen kasvu kuitenkin painoi hieman luottamusindikaattoria. Sen uusin saldoluku on +10, kun huhtikuun lukema oli +13. Teollisuusyritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa (+1) vahvempaa.

Suomen teollisuuden luottamus oli huhtikuussa EU-maiden keskimääräisellä tasolla. Luottamusindikaattori oli korkein Ruotsissa, Saksassa ja Itävallassa.

Rakentamisen luottamusindikaattori heikkeni lievästi toukokuussa. Sen saldoluku laski +6 pisteeseen edelliskuun +9 pisteestä. Indikaattori on yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (-7) yläpuolella. Suomen rakentamisen luottamusindikaattori oli huhtikuussa lähellä EU-maiden keskimääräistä tasoa.

Palveluyritysten luottamusindikaattori pysyi toukokuussa lähes ennallaan. Uusin lukema on +24, kun huhtikuun tulos oli +23. Luottamus talouskehitykseen on selvästi keskiarvoa parempaa, koska aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on +14. Suomen palvelujen luottamusindikaattori oli huhtikuussa EU-maiden keskiarvoa korkeammalla.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi selvästi toukokuussa. Uusin saldoluku on +17, kun huhtikuun tarkistettu lukema oli +7 pistettä. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on -2. Myynnin kasvu on ollut laaja-alaista, ja myös odotukset lähikuukausille ovat yleisesti hyvät. Varastot supistuivat hieman, mutta niiden taso on normaalia korkeampi.

Suomen vähittäiskaupan luottamus oli huhtikuussa EU-maiden keskiarvon yläpuolella.

Alla animaatio luottamusindikaattorin 5/2018 keskeisistä havainnoista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös