Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjät: Pankit tulppana asunnonhankinnalle – jopa hyvätoisilla vaikeuksia lainansaannissa

SKVL kerrostaloasunnot hintaennuste asunnot asuminen

Lainansaannin hankaluus sekä pankkien palvelujen saatavuuden heikentyminen ovat herättäneet huomioita välittäjien keskuudessa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa seuraavalle vuosineljännekselle.

Asuntomarkkinoiden veto jatkuu edelleen vahvana, kertoo Suomen Kiinteistövälittäjät ry SKVL. Tampereella kauppa käy vilkkaasti kuin verkatehtaan linjat taannoin. Tampereen lisäksi myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntäennuste on erityisen korkealla.

Koko Suomessa peräti 78 prosenttia välittäjistä arvioi kysynnän nousevan tai ainakin pysyvän ennallaan. ”Suuret alueelliset erot hintojen nousussa ovat tasoittumassa kautta Suomen”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Hintaennusteet seuraavat varsin tarkkaan kysyntäennustetta.

Välittäjien mukaan vuokra-asuntomarkkinoilla on odotettavissa perinteinen vahva syksy opintojen ja työn perässä muuttavien ansiosta. Selvät johtavat alueet kysynnässä ovat Oulu, Turku, Tampere ja pääkaupunkiseutu.

Vuokra-asunnoissa kohteen kunto ja sijainti ovat merkittävässä roolissa. Vuokraa on kuitenkin nykytilanteessa vaikea nostaa vuokralaisten vaihtuessa. Välittäjien mukaan uustuotannon myötä vuokralaisilla alkaa olla valinnanvaraa ja hinnoista neuvotellaan herkemmin. Kovimman kysynnän alueilla vuokrien ei odoteta laskevan. Vuokra-asuntojen kysyntää pitää ylhäällä myös asuntolainansaannin vaikeudet ja asumistuki.

Asuntomarkkinoille on syntynyt kuitenkin uusi kitkaa kauppoihin aiheuttava tekijä. SKVL:n mukaan pankit ovat nyt tulppana asunnonhankinnalle.

Usein kauppa-aikojen saaminen on tuskan takana pankin vanhoille asiakkaillekin. Lainaneuvottelut ovat puolestaan hitaita, eivätkä hyvätuloisetkaan vuokralta omaan asuntoon mielivät tahdo saada lainaa.

Asuntolainojen omarahoitusosuuden vaatimus asuntolainoissa kiristyy heinäkuun alussa. Omarahoitusosuusvaatimuksen nousu 15 prosenttiin, muilta kuin ensiasunnonostajilta, tulee vaikuttamaan jonkin verran asuntokauppaan, SKVL ennustaa. Kauppamäärät nousevat kesäkuussa ennen asetuksen voimaantuloa ja laskevasti hieman sen jälkeisinä kuukausina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös