Asunnot ja kiinteistöt

Uhkaako asuntomarkkinoita uusien asuntojen ylitarjonta?

Uudisasuntojen kauppa hidastui yllättäen toukokuussa. Ammattisijoittajat ovat nyt aiempaa varovaisempia uusien asuntojen kaupassa.

Yhteensä toukokuussa 2018 myytiin 5146 käytettyä asuntoa, mikä on selvästi enemmän kuin huhtikuussa, kertoo Kiinteistövälitysalan Keskusliitto. Viiden edeltävän vuoden keskiarvoon verrattuna käytettyjen asuntojen kauppa kävi toukokuussa 1,6 prosenttia vilkkaammin.

”Kaupankäynti vahvistuu koko ajan, kun enää ei olla niin vahvasti sijoittajakaupan tai pääkaupunkiseudulle muualta Suomesta muuttavien pientalouksien asuntokaupan varassa. Alkuvuonna on vahvistunut perheasuntojen kauppa, mikä esimerkiksi toukokuussa näkyi suurempien omakotitalojen voimakkaampana osuutena eri paikkakuntien kaupoissa”, toteaa RE/MAX -kiinteistönvälitysketjun toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna toukokuun 2018 kauppamäärät ovat kuitenkin hieman alhaisempia. Tammi-toukokuun aikana käytettyjen asuntojen kauppamäärä jäi kaksi prosenttia alemmaksi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Alkuvuoden kauppamäärät ylittivät kuitenkin viiden edeltävän vuoden keskiarvon.

Uhkaako uusien asuntojen ylitarjonta?

Uusien asuntojen myyntimäärät toukokuussa 2018 laskivat viime vuoteen nähden. Uusia kerrostaloasuntoja myytiin 3,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Koko alkuvuoden osalta nähtiin myös laskua erittäin vilkkaaseen viime vuoteen nähden, mutta myyntimäärät ovat edelleen korkealla tasolla, yli kolmanneksen eli 34 prosenttia yli viiden edeltävän vuoden keskiarvon.

RE/MAXin Aallon näkemyksen mukaan uudisasuntokaupassa ammattisijoittajat ovat muuttuneet varovaisemmaksi. Varovaisuus johtuu Aallon mukaan uusien asuntojen uhkaavasta ylitarjonnasta joidenkin paikkakuntien vuokramarkkinoilla, mikä johtaa tuotto-odotusten pienenemiseen tai ongelmiin vuokrauksen kanssa.

”Sijoittajavetoisen kaupan hidastuminen tulee johtamaan uusien valmiiden asuntojen tarjonnan huomattavaan paranemiseen lähitulevaisuudessa. Uusien asuntojen kohdalla ongelman muodostanee kohtaanto-ongelma, sillä useissa kohteissa valtaosa asunnoista on sijoittajille suunnattuja 20 m2 pienkoteja, kun kysyntä näyttää siirtyvän perheille sopivampaan kokoluokkaan.”

Hinnat nousussa

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat jatkoivat nousua sekä pääkaupunkiseudulla että muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa

Pääkaupunkiseudulla käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 5,6 prosenttiyksikköä muuta Suomea nopeammin vuodesta 2015 lähtien. Toukokuussa 2018 käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa hinnat laskivat huhtikuun lukuihin verrattuna, ja hintataso palautui ainakin tilapäisesti lokakuun 2017 tasolle.

Käytetyn kerrostalohuoneiston keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 4652 euroa. Vuoden takaiseen nähden käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 6,3 prosenttia ja vuoden alusta 2,4 prosenttia.

Suomen muissa 10 suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostalohuoneiston keskimääräinen neliöhinta toukokuussa oli 2258 euroa. Vuoden takaiseen nähden hinnat ovat nousseet 0,8 prosenttia.

Käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta Suomen 13 suurimmassa kaupungissa oli 3499 euroa toukokuussa. Vuoden takaiseen nähden käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat Suomen 13 suurimmassa kaupungissa ovat nousseet 3,8 prosenttia ja vuoden alusta 2,4 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös