Oma talous

Ministeriöt: Matkapakettia ostavan kuluttajasuoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu ja matkustajan oikeudet lisääntyvät, kertovat oikeusministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Matkapaketilla tarkoitetaan vähintään kahden erityyppisen, samaa matkaa varten ostettavan matkapalvelun yhdistelmää. Tällaisia matkapalveluja voivat olla niin kuljetus ja majoitus kuin autonvuokraus tai esimerkiksi pääsyliput eri tapahtumiin.

Ministeriöiden mukaan uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Uusi laki koskee matkanjärjestäjän etukäteen kokoamien matkapakettien lisäksi myös sellaisia matkapaketteja, jotka matkustaja itse kokoaa esimerkiksi matkatoimiston verkkosivuilla tekemällä erilliset sopimukset eri palveluntarjoajien kanssa.

Lue myös tämä: Kannattaako loma-asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta?

Uudistuksella turvataan matkustajille maksettavien korvausten täysimääräisyys ja maksamisen nopeus sekä matkustajien paluukuljetukset tapauksissa, joissa matkanjärjestäjä ajautuu maksukyvyttömäksi. Lisäksi uudistuksessa matkustajan oikeudet paranevat, jos matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe.

Uutta on myös se, että matkanjärjestäjille tulee maksukyvyttömyyssuojamaksu, jolla yhdessä matkanjärjestäjien asettamien vakuuksien kanssa turvataan matkustajien paluukuljetukset ja korvausten täysimääräisyys. Toimivalta järjestää paluukuljetukset annetaan Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Vakuusjärjestelmään uutena elementtinä tulee matkanjärjestäjän mahdollisuus hakea vakuuksien alentamista.

Uusi laki koskee myös niin sanottuja yhdistettyjä matkajärjestelyjä, minkä johdosta säännösten piiriin tulee useampia matkapalvelun tarjoajia kuin tällä hetkellä.

Uudistuksen taustalla on EU:n matkapakettidirektiivi. Uusi lainsäädäntö korvaa nykyiset valmismatkalain ja valmismatkaliikelain.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös