Valuuttakurssit

Analyytikko: Norjan kruunussa nousupotentiaalia

Öljyn hinnannousu ei ole näkynyt vielä kruunun vahvistumisena. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

Öljyn hinnannousu ei ole näkynyt vielä kruunun vahvistumisena. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

Vahvasti öljynviennistä riippuvaisen Norjan talous elää ja hengittää öljyn hinnanvaihteluiden mukana. Öljyn hinta romahti vuonna 2014, mutta on alkanut kivuta ylöspäin vuoden 2016 alusta. Alhaisimmillaan brent-laadun hinta kävi alle 35 dollarissa barrelilta, mutta nyt hinta on jo yli 75 dollaria.

Perinteisesti norjan kruunun vaihtokurssi on seuraillut öljyn hintaa. Mutta ei enää. Edes öljyn yli 20 prosentin hinnan nousu ei ole saanut aikaan ”NOK-huumaa” alkuvuonna, huomauttaa Nordean seniori analyytikko Sanna Kurronen artikkelissaan.

Kurrosen mukaan kruunu on jäänyt seuraamaan globaalia taloustunnelmaa. ”Norjan kruunu on vahvistunut alkuvuonna, muttei niin nopeasti kuin odotimme. Öljyn sijaan NOK näyttää seuraavan nyt USA:n osakemarkkinoiden tunnelmaa”, Kurronen toteaa.

Analyytikon mukaan Norjan taloudessa menee kuitenkin jo selvästi paremmin, kiitos kohonneen öljyn hinnan.

”Q1 2018 BKT:n kasvu oli 2,6 % ja jo valmiiksi alhainen työttömyys on jatkanut laskuaan. Odotamme öljyn ja kruunun yhteyden palaavan jälleen, kun markkinahermoilu rauhoittuu.”

Nordea odottaa Norjan keskuspankin nostavan korkoaan jo syyskuussa. Se olisi huomattavasti aiempi korotus kuin mitä markkinat odottavat. Markkinat odottavat Kurrosen mukaan koronnostoa vasta ensi vuonna. Norjan koronnosto tukee kruunun vaihtokurssia edelleen kesän aikana.

”Riskinä ennusteellemme on globaalin kasvun mureneminen esim. kauppasodan mahdollisesti yltyessä, mikä toisi yleisen tunnelman lisäksi alas öljyn hinnan sekä heikentäisi NOKia”, analyytikko arvioi.

Kommentoi
Ylös
>