Makrotalous

Sveitsissä omalaatuinen suunnitelma rahatalouden mullistamiseksi

Sveitsiläiset suuntaavat sunnuntaina vaaliuurnille äänestämään eriskummallisesta kansalaisaloitteesta.

Sunnuntaina pidettävässä kansanäänestyksessä sveitsiläiset päättävät, siirretäänkö yksityisten liikepankkien luotonantotehtäviä keskuspankille. Aloite kaventaisi liikepankkien mahdollisuutta antaa pankkiasiakkailleen luottoja.

Vollgeld-nimellä kulkevan kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa Sveitsin rahajärjestelmää erikoislaatuisella tavalla, kertoo Yle.

Jos sveitsiläiset äänestävät sunnuntain vaaleissa aloitteen puolesta, pankit saisivat jatkossa myöntää asiakkailleen vain pitkäaikaisella varainhankinnalla rahoitettua lainaa.

Ylen mukaan uudistus tekisi Sveitsistä maailman ainoan maan, jossa keskuspankilla on yksinoikeus laskea liikkeelle sähköistä rahaa.

Nykyisin Sveitsissä ja muualla pankit voivat ohjata lyhytaikaisia talletuksia luotonantoon. Aloitteen vaatimassa uudistuneessa järjestelmässä tämä ei enää olisi mahdollista, vaan kaikki pankkiasiakkaiden käyttötilit siirrettäisiin pois pankkien taseista.

Tavalliselle sveitsiläiselle muutos näkyisi lainojen korkeampina hintoina ja todennäköisesti myös vaikeampana luottojen saatavuutena. Aloitteessa luottojen saatavuuden riittävyys siirrettäisiin keskuspankin kontolle.

Sekä Sveitsin keskuspankki että käytännössä koko maan hallinto ja talouselämä vastustavat aloitetta.

Kansalaisaloitteen taustalla on yksittäisten sveitsiläisten perustama järjestö, jonka jäsenet ovat huolissaan sähköisen rahan alkuperästä. Järjestön näkemyksen mukaan yksityisten pankkien rahanluonti on finanssikriisien perimmäinen syy ja keskuspankin suurempi rooli parantaisi rahoitusjärjestelmän vakautta.

Kommentoi
Ylös
>