Makrotalous

Keskuskauppakamarin maajohtaja: Kauppasota uhkaa suomalaisten työpaikkoja

Kauppasota on myrkkyä maailmantalouden lisäksi myös Suomelle, varoittaa Keskuskauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

Timo Vuori Keskuskauppakamari talous

Lähde: Keskuskauppakamari, kuvaaja: Pasi Murto

Kauppasota on myrkkyä maailmantalouden lisäksi myös Suomelle, varoittaa Keskuskauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

Donald Trumpin asettamat teräksen ja alumiinin tuontitullit EU:lle, Kanadalle ja Meksikolle astuivat voimaan kesäkuun alussa. Tullimaksu on teräkselle 25 prosenttia ja alumiinin tulli 10 prosenttia.

Trump on väläytellyt myös mahdollisuutta nostaa eurooppalaisten autojen tuontitulleja.

Tuontitullit ovat johtaneet jo vastatoimiin. Euroopan komissio vahvisti viime keskiviikkona korottavansa tiettyjen tuotteiden tulleja vastatoimena Yhdysvaltain päätökselle nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. EU tulee luultavasti myös haastavan Yhdysvallat tullien vuoksi oikeuteen WTO-tuomioistuimessa.

Keskuskauppakamarin johtajan ja Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuoren mukaan epävarman tilanteen suurimpia kärsijöitä ovat nyt amerikkalaiset ja eurooppalaiset kuluttajat ja yritykset. Hän peräänkuuluttaa toimia ennen kuin tilanne riistäytyy käsistä.

”Maailman johtavien talouksien laajempi kauppasota olisi myrkkyä koko maailmantaloudelle. Presidentti Trumpin asettamat teräs- ja alumiinitullit sekä uusilla autotulleilla ja Iran-sanktiolla uhkaaminen luovat epävarmuutta Euroopan ja Suomen talouteen”, Vuori painottaa Keskuskauppakamarin artikkelissa.

USA:n uhkaamat korotetut autotullit tuntuisivat merkittävästi esimerkiksi Uudenkaupungin autotuotannossa, Vuori varoittaa.

”Suomessa valmistetuista autoista viedään lähes puolet Saksan kautta USA:n markkinoille. USA:n tullitilastojen mukaan Suomi on seitsemänneksi suurin autoviejä Yhdysvaltoihin. Presidentti Trumpin toimet uhkaavat siis jo suomalaisiakin työpaikkoja.”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n selvityksen mukaan Yhdysvaltain- ja Kiinan-kaupan merkitys Suomen talouteen on erittäin merkittävä. USA on Suomen kolmanneksi suurin vientimaa, jonka osuus kokonaisviennistämme on seitsemän prosenttia. Suurimpia viejiä ovat metsä-, kemian- ja teknologiateollisuuden yritykset.

Vuori muistuttaa kuitenkin, ettei USA:n korostama terästeollisuuden uhka suinkaan ole peräisin Euroopasta, vaan Kiinasta. Kiinan osuus maailman terästuotannosta on lähes 50 prosenttia ja Euroopan osuus vain 10 prosenttia.

”Euroopan ja myös Suomen laadukas teräs on tärkeä osa USA:n paikallista autoteollisuutta, joten terästulleista kärsivät loppujen lopuksi sekä amerikkalainen autoteollisuus että eurooppalainen terästeollisuus, jonka on vaikeaa löytää korvaavia markkinoita”, hän toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös