Asunnot ja kiinteistöt

Mistä nyt tuulee? Asuntojen hinnat laskivat kesäkuussa

Vanhojen asuntojen hinnat kääntyivät yllättäen laskuun. Pääkaupunkiseudulla myös asuntokauppa on hidastunut.

Vanhojen asuntojen hinnat kääntyivät yllättäen laskuun. Pääkaupunkiseudulla myös asuntokauppa on hidastunut.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia toukokuusta kesäkuuhun.

Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,9 prosenttia, kun taas muualla maassa ne pysyivät lähes ennallaan. Vuoden 2017 kesäkuuhun verrattuna hinnat nousivat koko maassa 1,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,9 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 0,7 prosenttia.

Vuoden 2018 kesäkuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 122 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 767 euroa ja muualla Suomessa 1 638 euroa.

Muitakin merkkejä asuntomarkkinoiden kovimman vauhdin hiipumisesta löytyy.

Helsingin Sanomien mukaan asuntokauppa on alkuvuoden aikana hidastunut pääkaupunkiseudulla selvästi. Tilastokeskuksen Petri Kettunen kertoi HS:lle, että vanhojen kerros- ja rivitalojen myyntimäärä laski ennakkotietojen perusteella pääkaupunkiseudulla 5,2 prosenttia, kun niitä verrataan viime vuoden vastaavan ajanjakson ennakkotietoihin.

Silti vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 0,8 prosenttia huhti-kesäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,9 prosenttia.

Myös Huoneistokeskus kertoi viime viikolla asuntokauppojen hiipumisesta. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin kiinteistövälitysketjun mukaan työpäiväkorjattuna neljä prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Helsingissä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kesäkuussa 18 prosenttia, Vantaalla 20 prosenttia, Turussa 19 prosenttia, Joensuussa 6 prosenttia, Vaasassa 27 prosenttia, Porissa 1 prosenttia ja Kouvolassa 18 prosenttia verrattuna vuoden 2017 kesäkuuhun.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei kuitenkaan usko suureen käänteeseen. Hän toteaa Ylelle, että parin kuukauden tietojen perusteella ei hänen mielestään voi puhua vielä ratkaisevasta muutoksesta.

”Yleinen talousympäristö on myönteinen. Jos jotain voisi odottaa, niin kysynnän virkoamista aiempaa laajemmallakin pohjalla (isompiin asuntoihin); tähän asti kysyntä on keskittynyt lähinnä kasvukeskusten pieniin keskusta-asuntoihin”, Heiskanen sanoo.

Pääekonomisti arvelee, että lämmin kesä on saattanut jossain määrin vähentää asuntokauppoja.

Kommentoi
Ylös
>