Talouden trendit

Ekonomisti: Varallisuuden arvo laskee enemmistöllä suomalaisista

Suomalaiset omistavat varoja, joiden arvonkehitys voi odottaa laskevan, arvioi LähiTapiolan ekonomisti.

Rikkaimmat suomalaiset ovat lisänneet sijoitusten osuutta ja niiden turvin heidän varallisuutensa on kasvanut. Sen sijaan keskivertosuomalaisen varallisuudesta iso osa on kiinteää reaaliomaisuutta, joka heikentää arvonkehitystä.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella yli 70 prosenttia suomalaisten varallisuudesta saattaa olla kiinni varoissa, joiden arvon voi olettaa laskevan.

Oma koti muodostaa suomalaisten varallisuudesta puolet. Kun mukaan lasketaan muu asuntovarallisuus, nousee osuus 66 prosenttiin. Asuntojen hintakehitys eroaa alueellisesti ja se näkyy myös varallisuuskehityksessä.

Lue myös: Varakkain 10 prosenttia omistaa lähes puolet suomalaisten varallisuudesta

“Pääkaupunkiseudulla kotien reaalihinnat ovat jatkaneet nousua myös Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksen 2016 jälkeenkin, kuten myös Tampereella ja Turussa. Toisaalta monin paikoin asunto- ja mökkivarallisuudesta on laskevien hintojen kohteita. Tasaisemmin käyttäytyvät reaalivaroista kulkuvälineet ja rahoitusvaroista talletukset, joiden reaalituotto on kaikkialla yhtä lailla negatiivinen”, Nummiaro sanoo.

Nummiaron mukaan kokonaisuudessaan pääkaupunkiseudulla yli 80 prosenttia varallisuudesta saattaa olla varoissa, joiden reaaliarvon voi olettaa kasvavan tai ainakin säilyttävän arvoa. Vastaavasti muualla Suomessa yli 70 prosenttia varallisuudesta saattaa olla varoissa, joiden reaaliarvon voi olettaa laskevan.

Nummiaro neuvoo kotitalouksia selvittämään varojensa ja velkojensa koostumus ja mihin suuntaan arvot ovat kehittymässä.

Kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani oli 107 200 euroa vuonna 2016, ilmenee Tilastokeskuksen vuoden 2016 varallisuustutkimuksesta. Neljäsosalla kotitalouksista nettovarallisuutta oli yli 260 900 euroa ja neljäsosalla alle 10 700 euroa. Varakkaimpia olivat 65–74 -vuotiaiden kotitaloudet.

Varallisuuserot kasvoivat jonkin verran vuodesta 2013 vuoteen 2016, sillä varakkaimman kymmenesosan osuus nettovarallisuudesta kasvoi. Tilaston menetelmämuutokset vaikeuttavat pitemmän aikavälin tarkastelua, mutta vuoteen 1994 verrattuna varakkaimman kymmenyksen varallisuusosuus on noussut selvästi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös