Talouden trendit

Yhä harvempi elää alle 10 euron tuntipalkalla

Yksityisen sektorin yleisimmistä tuntipalkalla työskentelevistä ammattiryhmistä keskimäärin selkeästi alhaisimmat ansiot ovat toimistosiivoojilla, kertoo Tilastokeskus.

Yksityisen sektorin tuntipalkkaisilla työntekijöillä yleisimmät tuntiansiot olivat 14-16 euron välillä. Mediaanituntipalkka eli suuruudeltaan keskimmäinen tuntipalkka oli 15,67 euroa vuonna 2017.

Pienimmillä ansioilla elävien tuntipalkkaisten osuus on pienentynyt viime vuosina. Yksityisen sektorin palkansaajista 10 – 11 euroa tunnissa ansaitsevia oli 6,9 prosenttia, mutta alle kymmenen euroa ansaitsevia oli vain 2,4 prosenttia palkansaajista. Viisi vuotta aiemmin eli vuonna 2012 alle kymmenen euroa ansaitsevien osuus oli vielä 8,7 prosenttia tuntipalkkaisista palkansaajista.

Yksityisen sektorin tuntipalkkojen alimmin palkattuun kymmeneen prosenttiin kuuluvat ansaitsivat korkeintaan 11,54 euroa. Ylimmin palkattu kymmenys tienasi vähintään 20,38 euroa.

Keskimäärin yksityisen sektorin tuntipalkkalaisten parhaat ansiot olivat paperiteollisuudessa ja rakentamisessa. Ylivoimaisesti heikoimmat ansiot olivat toimistosiivoojilla.

Tuntipalkkojen vaihtelu voi olla ammattiluokkien sisälläkin yleensä kymmeniä prosentteja. Samaan ammattiluokkaan kuuluvista palkansaajista parhaiten tienaava kymmenys ansaitsi yleensä vähintään 30 prosenttia enemmän kuin kymmenen vähiten tienaavaa prosenttia.

Yleisistä ammattiluokista vaihtelu oli pienintä toimistosiivoojien ammattiluokassa, jossa parhaiten tienaavien ansiot ovat vain 19 prosenttia suurempia kuin alhaisimmin palkattujen ansiot. 80 prosentilla siivoojista säännöllisen työajan ansio oli välillä 10,33 – 12,34 euroa. Yleisimmistä ammattiluokista myös paperi- massa- ja kartonkiteollisuuden työntekijöiden palkkojen vaihtelu on keskimääräistä pienempää.

Yleisimmistä ammattiluokista suurinta palkkojen vaihtelu oli moottoriajoneuvojen asentajilla ja korjaajilla.

Säännöllisen työajan tuntiansio sisältää aika-, urakka- ja palkkiotyöstä säännölliseltä tehdyltä työajalta maksettujen palkkojen lisäksi työaikaan liittyvät lisät (esim. vuorotyö- ja olosuhdelisät) ja muut erilliset lisät sekä sunnuntai- ja ylityöpalkan perusosat. Kokonaispalkka sisältää edellisten lisäksi provisiot, luontoisedut sekä sunnuntai- ja ylityöpalkan korotusosat.

Kuva: Yksityisen sektorin tuntipalkkaisten yleisimpien ammattiluokkien ansioiden hajonta vuonna 2017

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös