Markkinakommentit

Frontin Engdahl: Maailmantaloudessa on kauppasotaakin suurempi riskitekijä

Vaikkei osakemarkkinoilla ole arvostuskuplaa, osakkeet eivät kestä pettymyksiä talous- tai tuloskehityksessä, arvioi varainhoitoyhtiö Frontin toimitusjohtaja.

Fed keskuspankki Federal Reserve Bank talous

Kuva: Rafael Saldaña

Vaikkei osakemarkkinoilla ole arvostuskuplaa, osakkeet eivät kestä pettymyksiä talous- tai tuloskehityksessä, arvioi varainhoitoyhtiö Frontin toimitusjohtaja.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota on käynyt kovilla kierroksilla. Äskettäin Kiina ilmoitti asettavansa 25 prosentin tuontitullit amerikkalaistuotteille kuten dieselpolttoaineelle ja kemikaaleille. Yhdysvallat vastasi Kiinan suunnitelmiin uhkaamalla asettaa tullit Kiinasta tuotaville tuotteille.

Toissapäivänä tuli kuitenkin julkisuuteen tieto, että Kiina lähettää kauppaneuvottelijansa Yhdysvaltoihin elokuun lopulla ratkomaan tullikiistaa maiden välillä. Tapaaminen tapahtuu Yhdysvaltain aloitteesta.

Tullisota alkoi, kun Trump asetti kesäkuussa kiinalaistuotteille 25 prosentin tullimaksut. Näiden tullimaksujen kohteina olevien kiinalaistuotteiden arvo on 50 miljardia dollaria.

Kauppasodan eskaloituminen on keskeinen riski muutoin suotuisalle sijoitusympäristölle, varoittaa varainhoitoyhtiö Frontin toimitusjohtaja Vesa Engdahl kuukausikatsauksessaan.

Kauppasota ei kuitenkaan ole sijoittajien kannalta se kaikkein pahin riski. Suurin riski liittyy Yhdysvaltojen keskuspankin kiristävään rahapolitiikkaan.

”Vuotta 2019 kohti kuljettaessa USA:n keskuspankin rahapolitiikan kiristämistä ja korkotason nousua sijottajan kannattaa myös seurata tarkkaavaisesti. USA:n ja välillisesti koko maailmantalouden keskeisin riski – jopa kauppasotaa suurempi – liittyy nimenomaisesti Fedin rahapolitiikan uudelleen asemointiin vuosina 2019-20 ja sen vaikutukseen työllisyyteen, korkoihin ja USA:n talouden aktiviteettiin”, Engdahl toteaa.

Kauppapolitiikan ja rahapolitiikan riskeistä huolimatta, Engdahl ei näe osakemarkkinoilla arvostuskuplaa.

”Vaikka osakkeiden P/E- ja P/Bv -arvostukset ovatkin kohonneet, ovat ne edelleen lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa kaikilla keskeisillä länsimarkkinoilla. Arvostuskuplaa ei siis ole, joskin muistaa täytyy, että arvostukset ovat tasolla, mikä ei kestä talous- tai tulospettymyksiä.”

Osakkeiden houkuttelevuutta lisää Frontin toimitusjohtajan mukaan entisestään se, että monissa korkosegmenteissä tuottopotentiaali on toistaiseksi vaatimaton, etenkin euroalueella.

Suhteessa korkomarkkinoihin osakkeet tarjoavat siis edelleen houkuttelevaa tuottoa.

Tämän takia Front ylipainottaa allokaatiosuosituksissaan osakkeita lievästi suhteessa korkoihin. Osakeallokaatiossa varainhoitoyhtiön ylipaino on amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa osakkeissa.

Kehittyvät markkinat ovat alipainossa. ”Kauppasodan myötä olemme tulleet erityisen varovaiseksi Aasian ja varsinkin Kiinan osakemarkkinoiden suhteen”, Engdahl toteaa.

Keskuspankin rahapolitiikan suunnasta saadaan uutta tietoa jo ensi viikolla. Yhdysvaltojen Jackson Holessa pidetään vuosittainen konferenssi, jossa muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell puhuu.

Markkinoilla kuunnellaan tarkasti, miten Powell kommentoi Fedin taseen kevennystä. Myös Powellin mahdolliset kommentit loppuvuoden ohjauskoron nostoista kiinnostavat laajasti. Tällä hetkellä keskuspankin avomarkkinakomitean odotetaan nostavan ohjauskorkoa vielä kahksi kertaa syyskuun ja joulukuun kokouksissaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös