Sijoitusstrategiat

Näillä säännöillä sijoitussalkku tuottamaan

Sijoituskirjailija Rick Ferri on koonnut viisi sääntöä, joilla sijoitussalkusta saadaan enemmän irti.

Avain sijoittajan menestykseen piilee muutamissa ajattomissa periaatteissa, joita sijoittajan on syytä seurata kurinalaisesti.

Ajatukset eivät ole uusia, mutta ne on hyvä tuoda esiin aika-ajoin.

Allokaatio

Sijoitussalkun allokaatio – eli eri omaisuuslajien (esim. osakkeet ja korkosijoitukset) suhteelliset osuudet sijoitussalkussa  – on kaikkein tärkein pitkän aikavälin tuottoihin ja riskiin vaikuttava tekijä.

Allokaatio on syytä määritellä sijoittajan tavoitteiden mukaiseksi. Optimaalinen allokaatio riippuu sijoittajan riskinottohalusta, kulutus- ja säästötavoitteista, aikahorisontista ja varmuuskassan suuruudesta.

Rebalansointi

Sijoitussalkun allokaatio muuttuu ajan myötä. Positiiviset ja negatiiviset tuotot saattavat viedä salkun allokaation pois optimaaliselta tasolta. Esimerkiksi pitkään jatkunut osakemarkkinoiden nousutrendi saattaa nostaa osakkeiden osuuden liian suureksi ja korkosijoitusten liian alhaiseksi.

Myös salkun riskitaso saattaa ajanoloon erkaantua optimaaliselta tasolta.

Siksi salkun sisältö on rebalansoitava aika-ajoin – eli palautettava sijoittajan määrittämälle optimaaliselle tasolle.

Kulukuri

Kustannuksilla on todellakin merkitystä. Jokainen euro jonka maksat rahastoyhtiölle, on pois tuotoistasi. Aktiivisesti hoidettujen sijoitusrahastojen kokonaiskustannukset saattavat syödä yllättävänkin suuren osan tuotosta.

Indeksirahastot ja indeksiosuusrahastot eli ETF:t ovat kustannustehokkaita vaihtoehtoja sijoitusrahastoille.

Verosuunnittelu

Verot ovat usein sijoitussalkun suurin yksittäinen kuluerä. Keinoja pienentää luovutusvoittoveroja on useita. Esimerkiksi liian usein tapahtuva tuottojen kotiuttaminen voi tuoda mukanaan turhan suuria luovutusvoittoveroja.

Kurinalaisuus

Sijoitustutkimus on osoittanut, että suurimmat virheet sijoittajat tekevät silloin, kun yrittävät onnistua sijoituskohteiden ostojen ja myyntien ajoittamisessa.

Nousu- ja laskumarkkinat nostavat sijoittajien tunteet pintaan. Menestyvät sijoittajat pitävät katseen tiukasti pitkän tähtäimen tavoitteissaan – ja noudattavat kurinalaisesti sijoitusstrategiaansa.

Artikkeli on julkaistu SalkunRakentajassa aiemmin toukokuussa 2014.

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Rahaneuvos

  11.5.2014 at 09:44

  Juuri näin ja Aamen!

  Mahdollisimman yksinkertainen ja kustannustehokas (sis. verot) sijoitusstretegia on edottomasti paras ratkaisu ~99%:lle sijoittajista. Vaikeinta tässä kuitenkin useinmiten tuntuu olevan tuo viimeinen kohta, eli kurinalaisuus.

  • Rahastosijoittaja

   20.5.2014 at 11:24

   Allekirjoitan samoin noiden viiden vinkin merkityksen. Nuo vinkit auttavat montaa piensijoittajaa pääsemään ainakin teoriassa jo pitkälle. Käytännössä asioissa on monta muuttujaa, mutta kuten mainitsit mahdollisimman yksinkertainen sijoitussuunnitelma auttaa myös tuon viimeisen kohdan eli kurinalaisuuden noudattamiseen.

   Monesti myös yllättävät muutokset elämäntilanteissa voivat vaikuttaa sijoitussuunnitelman noudattamisesta lipsumiseen, kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Myös verokohtelu saattaa muuttua vuosien varrella.

   Pitkäjänteisyys ja kurinalaisuus ovat suurimmalle osalle varmin tapa säästää ja pitkällä tähtäimellä suoritettuna hieman vaurastuakin. Nopeiden suurten tuottojen tavoittelu on kuitenkin seksikkäämpää, mutta ikävä kyllä ei läheskään aina anna toivottua lopputulosta.

 2. Valkokaulus

  23.6.2014 at 08:24

  Tähän nyt voisi vielä tietenkin lisätä muitakin muuttujia mm. instrumenttien korrelaatio esim. S&P500 (Indeksiriski), hyvä minimoida, tuskin kukaan haluaa, että markkinoiden syöksyessä omakin portfolio menee matkassa.

  Ei kaikkia munia yhteen koriin, vanha virsi, mutta käytännössä huomaatko, että et osta saman toimialan osakkeita muita kuin yhden – et halua, että kaksi instrumenttiasia korreloi liikaa toisiaan.

  Kun teet kotiläksysi ja -laskusi huolella, niin voit nukkua yösi rauhassa – ja taata sen, että kurinalaisuus pysyy lapasessa.

  Ja lopuksi, huomioithan, että komissioissa on huomattavia eroja! Kilpailutathan vakuutuksesi, niin miksi et brokeriasi sekä heidän instrumenttivalikoimaansa. Sanotaan, että ”suosi Suomalaista”, mutta valitetteva tosiasia, on että tässä tilanteessa sitä ei voi tehdä.

  • Mooses

   29.1.2017 at 21:53

   Mitä brokeria suosittelet vähän kauppaa käyvälle?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös