Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvavat edelleen

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa 5,4 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Myös teollisuustuotanto on edelleen kasvussa.

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa 5,4 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Myös teollisuustuotanto on edelleen kasvussa.

Tammi-kesäkuun aikana tilaukset laskivat 4,5 prosenttia vuodentakaisesta. Koko vuoden uusien tilausten laskua selittää viime vuonna saadut runsaat tilaukset, toteaa S-Pankin ja FIM:n pääekonomisti Timo Hirvonen Twitterissä.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 8,5 prosenttia ja paperiteollisuudessa 4,9 prosenttia edellisestä vuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 10,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen ei kuitenkaan nosta lippua salkoon tuoreiden tilauslukujen perusteella.

”Teollisuuden uudet tilaukset kesäkuussa +5.4%. Ihan ok, mutta ei mitenkään loistava. Pientä nousua pitikin tulla, koska vertailukohta ei ollut kovin kummoinen.”, Sorjonen kirjoittaa Twitterissä.

Teollisuustuotanto kasvoi kesäkuussa sekä vuodentakaisesta että edellisestä kuukaudesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto (TOL BCD) kasvoi kesäkuussa 1,6 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2018 kesäkuussa 5,4 prosenttia suurempi kuin vuoden 2017 kesäkuussa. Tammi-kesäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna teollisuuden kausitasoitettu tuotanto kasvoi kesäkuussa eniten metalliteollisuudessa, 3,7 prosenttia. Eniten kausitasoitettu tuotanto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 3,2 prosenttia. Metsäteollisuuden kausitasoitettu tuotanto väheni 0,1 prosenttia toukokuusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös