Talouden trendit

Kryptovaluuttayrittäjä kritisoi Suomen verotuskäytäntöjä

Virtuaalivaluutta-alalla toimivan Inbot-yhtiön perustaja Mikko Alasaarela tuo esiin Suomen nykyisen verotuskäytännön ongelmia.

Alasaarela on ollut aktiivisesti yhteydessä lakiasiantuntijoiden ja kansanedustajien kanssa valmistellessaan kehitysehdotuksiaan. Aiheesta kertoo Bittiraha.fi-sivusto.

Alasaarela avaa esityksessään kryptovaluutta-alan verotukseen ja alan yritysten toimintamahdollisuuksiin liittyviä ongelmia Suomessa.

Alasaarela vertaa Suomea Saksaan, jossa verotuskäytännöt mahdollistavat kryptovaluuttojen vaihtamisen ja niillä kaupankäynnin ilman riskiä voittoja suuremmaksi nousevasta verotuksesta. Suomen nykyisessä verotuskäytännössä on mahdollista, että tappiollisia ja voitollisia vaihtoja tekevä kryptovaluuttojen käyttäjä joutuu maksamaan enemmän veroja voitoistaan, kuin voittojen kokonaismäärä.

Alasaarela listaa Suomen nykyisen veromallin ongelmakohtia. Ongelmat koskevat sekä yrityksiä, että tavallisia kuluttajia ja sijoittajia. Alasaarelan listaamat ongelmat ovat seuraavat:

  • Kryptovaluuttaa ei kannata käyttää maksamiseen.
  • Kryptovaluutoilla ei kannata käydä Suomessa kauppaa.
  • Yritykset eivät voi käyttää kryptovaluuttaa toiminnassaan.
  • Automaattinen kaupankäynti IoT laitteiden välillä ei ole tokeneilla mahdollista koska jokainen transaktio triggeröi verotuksen.
  • Alan yrityksiä ei kannata perustaa maahan.
  • Alan osaajat muuttavat kiihtyvällä tahdilla ulkomaille.
  • Lohkoketjujen infrastruktuurin tarjoaminen on yksityishenkilöille kallista ja byrokraattista.
  • Pelialan yritykset eivät voi tehdä yhteistyötä virtuaalimaailmojen välillä Suomessa.

Nykyinen toimintaympäristö kryptovaluutta-alan yrityksille Suomessa on niin epäedullinen, että tänne ei juuri perusteta alan yrityksiä. Bittiraha.fi-sivuston mukaan mukaan yrittäjät päätyvät perustamaan yhtiönsä muihin Euroopan maihin, kuten alan edelläkävijämaihin Sveitsiin ja Saksaan.

Saksassa lohkoketjustartup yrityksiä on tällä hetkellä 135. Startupit tekevät paljon yhteistyötä eri alojen suuryritysten kanssa, jotka näkevät lohkoketjuissa paljon potentiaalia. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi autojätit Volkswagen ja BMW.

Yritysten ulkomaille perustamisen ohella riskinä Suomen kannalta on se, että alalla jo toimivat elinvoimaiset yhtiöt muuttavat ulkomaille. Suomessa näitä yhtiöitä ei ole montaa, mutta niiden muutto muualle näivettäisi alaa Suomessa entisestään.

Alasaarelan mielestä erilaisia kryptovaluuttoja tulisi kohdella verotuksessa eri tavoin riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Esityksessään Alasaarela listaa useita ehdotuksia verotuksen muuttamiseksi.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%
treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi
Ylös
>